Na hlavný obsah

VIDEO: Posledná Tour Petra Sagana je za nami. Špurt na Champs-Élysées ovládol Belgičan Meeus

Peter Sagan obsadil 11. miesto.

VIDEO: Posledná Tour Petra Sagana je za nami. Špurt na Champs-Élysées ovládol Belgičan Meeus
Belgičan Jordi Meeus víťazom záverečnej etapy na Tour de France 2023. Foto: TASR/AP

Dánsky cyklista Jonas Vingegaard sa druhýkrát v kariére stal víťazom Tour de France. Záverečnú etapu 110. ročníka s cieľom na Elyzejských poliach v Paríži vyhral v nedeľu Belgičan Jordi Meeus (Boira-Hansgrohe). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil jedenáste miesto.

Pozrite si posledný kilometer 21. etapy:

Dvadsaťšesťročný Vingegaard dokázal obhájiť triumf na najslávnejších pretekoch, keď v prvých dvoch etapách záverečného týždňa zničil svojho jediného konkurenta Tadeja Pogačara.

Pozrite si záverečný príchod víťazného tímu do cieľa 21. etapy:

Slovinec v službách SAE Team Emirates stratil v časovke 1:38 minúty a v nasledujúcej kráľovskej etape ďalších takmer šesť minút. Nakoniec prehral so svojím sokom o 7:29 minúty. Tretí skončil jeho tímový kolega Adam Yates s mankom 10:56 min.

 „Som hrdý a šťastný, vyhrali sme druhýkrát. Je to naozaj úžasné. Dnes tu bolo veľa Dánov, čo je skvelé. Musíme sa poďakovať môjmu tímu i rodine, ale aj celému Dánsku.

Podporujú ma a som za to naozaj vďačný. Bola to dlhá cesta, ale ubehla veľmi rýchlo. Boli to nesmierne ťažké preteky a skvelý súboj s Tadejom. Každý kúsok som si užíval,“ povedal obhajca triumfu.

Pozrite si ďakovnú reč celkového víťaza 110. ročníka Tour de France:

Vingegaard tak upravil vzájomnú bilanciu s Pogačarom na Tour na 2:1 a Jumbu priniesol ďalší veľký úspech. Ešte pred nedeľňajšou etapou navyše oznámil, že tento rok pôjde aj na španielsku Vueltu a holandská stajňa tak môže vyhrať všetky tri Grand Tours v sezóne.

Pogačar štvrtýkrát v rade s bielym dresom

Na Giro d´Italia triumfoval Slovinec Primož Roglič. Pogačar obsadil po triumfoch v rokoch 2020 a 2021 dvakrát druhé miesto, chuť si však trochu napravil triumfami v 6. a predposlednej 20. etape. Okrem toho získal už štvrtýkrát po sebe biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov.

Bodovaciu súťaž vyhral suverénne Jasper Philipsen. Belgičan v službách Alpecinu-Deceuninck zaknihoval aj štyri etapové triumfy. Súťaž vrchárov vyhral Talian Giulio Ciccone (Lidl-Trek), cenu pre najbojovnejšieho pretekára si odniesol Belgičan Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a súťaž tímov vyhral Jumbo-Visma pred SAE Team Emirates a Ineosom.

Záverečná etapa mala už tradične ceremoniálny charakter a bojovali v nej len šprintéri. Vingegaard si v jej úvode s tímovými kolegami doprial pohár šampanského a spoločné fotky.

Po štarte na velodróme v Saint-Quentin-en-Yvelines, ktorý privíta dráhovú cyklistiku počas budúcoročnej olympiády, čakalo na pretekárov 115,1 km na Elyzejské polia v Paríži. Na trati bola aj jedna vrchárska a jedna rýchlostná prémia. Hodnotením súťaží však už nemohli zamotať.

Spočiatku sa išlo v pomalom tempe, naplno sa začalo pretekať až po príjazde do Paríža, kde na pelotón čakalo osem okruhov medzi Víťazným oblúkom a Tuilerijskými záhradami. Odvtedy sa neustále pokúšali dostať do úniku viacerí pretekári.

O ten podstatný sa nečakane postaral Pogačar, ktorý vyrazil 50 km pred cieľom a odišiel s ním aj Nathan van Hooydonck z Jumba. Nakoniec sa vytvorila desaťčlenná skupina, ktorá vydržala pred pelotónom necelých 20 km.

Následne sa balík znovu pospájal, ale útoky neutíchli. Asi 27 km pred cieľom sa odtrhli Nelson Oliveira, Simon Clarke a Frederik Frison a vytvorili si náskok. Do posledných dvoch okruhov prišli 20 sekúnd pred pelotónom, ale v ňom sa už stupňovalo tempo pred očakávaným hromadným špurtom. Pokus trojice sa skončil desať km pred finišom.

Prišli aj ďalšie útoky, no šprintérke tímy si ich bez väčších problémov postrážili a opäť tak rozhodol hromadný špurt. Doň vstúpili najlepšie pretekári Alpecinu, Mathieu van der Poel vyviezol na métu 300 m Philipsena, ale na čiare ho prekvapujúco zdolal Jordi Meeus.

Pozrite si finiš 21. etapy:

„Je to najväčšie víťazstvo v mojej kariére. Po výsledkoch, ktoré som tu mal, som vedel, že mám dobrú formu. Počas celej etapy som sa cítil dobre. Marco Haller a Danny van Poppel odviedli v závere skvelú prácu. Potom som sa chytil zadného kolena Pedersena a vyhral som. Je to skvelá skúsenosť a pocit, ktorý nedokážem popísať,“ povedal víťaz.

Pozrite si celý rozhovor so šťastným víťazom:

 Sagan obsadil v záverečnej etape 11. miesto, celkovo skončil na 127. pozícii. Tento rok nebojoval ani o zelený dres, v bodovacej súťaži obsadil 54. priečku. „Konečne sme v Paríži. Som šťastný a rád, že to bola posledná Tour. Som unavený.

Prežil som tu dobré chvíle, Tour sú najväčšie a najlepšie preteky na svete, ale už mám toho dosť. Je koniec, ale čo už, život ide ďalej,“ povedal v cieli pre Eurosport.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport