Na hlavný obsah

Východ Slovenska opäť zasiahla supercela. Priniesla so sebou veľké krúpy, ľudia si ich fotili aj natáčali

Silný vietor sa očakáva aj večer.

Východ Slovenska opäť zasiahla supercela. Priniesla so sebou veľké krúpy, ľudia si ich fotili aj natáčali
Detekcia krúp na radare. Foto: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Na severovýchode vznikli lokálne búrky, jedna z nich je supercelárna. Vzhľadom na radarové charakteristiky má vysokú pravdepodobnosť, že produkuje veľké krúpy s priemerom aj päť centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

V okresoch Svidník a Bardejov aktuálne platí najvyššia výstraha pred búrkami. „Je tam veľká pravdepodobnosť výskytu veľmi silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 40 až 60 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 90 až 125 kilometrov za hodinu a s krúpami okolo piatich centimetrov,“ uviedli meteorológovia.

Pre okres Bardejov zároveň platí výstraha tretieho stupňa pred prívalovou povodňou. Pre okresy Svidník, Stropkov a Medzilaborce platí podľa SHMÚ výstraha druhého stupňa pred povodňami.

O prejavoch supercely vypovedajú aj fotografie a videozáznamy obyvateľov obce Smilno, ktoré zanechali pod príspevkom meteorológov na sociálnej sieti.

Povodňová aktivita v Prešovskom kraji

Najviac stupňov povodňovej aktivity je v pondelok (24. 7.) hlásených v Prešovskom kraji, a to najmä v okresoch Svidník a Bardejov. V okrese Svidník sú stupne povodňovej aktivity vyhlásené v 14 obciach a v okrese Bardejov v 18. Informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Na pondelok platí výstraha prvého stupňa pred búrkami od 15.00 do stredy (26. 7.) 22.00 h pred búrkami na celom území Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav zároveň vydal aj výstrahu druhého stupňa pred búrkami od 17.00 do polnoci pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj, takmer celý Trenčiansky kraj a pre okres Žarnovica.

„Vzhľadom na vývoj počasia očakávame na tokoch ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt,“ uviedlo ministerstvo.

Môže podľa neho dôjsť napríklad k stekaniu vody zo svahov, zosuv svahov, zatopeniu pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytiu cesty.

Na celom území SR je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra od 70 do 110 kilometrov za hodinu a s krúpami aj s priemerom nad dva centimetre, poukázalo MV.

„Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na tokoch východného Slovenska ustálenosť až mierny pokles vodných hladín, na miestach s búrkovou činnosťou možnosť prechodného vzostupu, hlavne na malých tokoch,“ skonštatoval rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny