Na hlavný obsah

Wlachovský: Slovensko by chcelo Švédsko v NATO ešte pred júlovým samitom

Povedal to na rokovaní s maďarským šéfom diplomacie v Budapešti.

Wlachovský: Slovensko by chcelo Švédsko v NATO ešte pred júlovým samitom
Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský. Foto: RTVS

Slovensko by chcelo Švédsko v Severoatlantickej aliancii (NATO) ešte pred samitom v litovskom Vilniuse. Povedal to minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský na rokovaní s maďarským šéfom diplomacie v Budapešti.

Maďarský parlament však toto leto vstup severskej krajiny do NATO neodobrí. Hlasovanie odložil na jeseň.

Švédsko plánovalo vstúpiť do NATO pred alebo počas samitu vo Vilniuse, ktorý má byť teraz v júli. Odobriť to však musia všetky krajiny Aliancie. Súhlas Maďarska chýba. Parlament hlasovanie odložil. Šéf slovenskej diplomacie si myslí, že odklad bol chybou. Verí, že sa podarí odobriť vstup severskej krajiny do NATO čím skôr.

„Slovensko zastáva názor, že Švédsko by bolo výrazným príspevkom v obranyschopnosti Aliancie. Koniec koncov, keď sme hovorili o obrane vzdušného priestoru, kde sa Maďarsko podieľa, tak bude sa tam podieľať stíhačkami značky Gripen, čiže švédskymi stíhačkami. Aj z tohto hľadiska si myslím, že by bolo dobré mať Švédsko čo najskôr v Alianicii,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Šéf maďarskej diplomacie, dôvody odkladu hlasovania nepovedal. Odobrenie vstupu severskej krajiny do NATO sa naťahuje aj zo strany Turecka. Na stretnutí s Miroslavom Wlachovským však Péter Szijjártó povedal, že sú pripravení proces urýchliť, ak na to budú podmienky. Vylúčil však, že by sa počas júlového samitu stala členom Aliancie Ukrajina.

„Naše stanovisko je jasné, krajina, ktorá je vo vojne sa nemôže stať členskou krajinou NATO. A to uznávajú aj kolegovia ministri, keď rokujeme v úzkom kruhu medzi sebou,“ uviedol minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó.

Rovnaký postoj k riešeniu migrácie

To, čo obe krajiny spája je problém s migráciou. Ministri zahraničných vecí sa zhodli v tom, že riešenie vidia v lepšej ochrane vonkajších hraníc.

„Pomáhajú nám slovenskí policajti, aby vnútorné Schengenské pásmo mohlo normálne fungovať. Aj teraz pokračujú medzi dvomi ministerstvami rokovania o tom, aby sme hliadkovali spoločne,“ dodal Szijjártó.

V júli vyšle Slovensko do Maďarska ďalšiu skupinu policajtov pomáhať v boji proti nelegálnej migrácii.

„Maďarko-slovenskú hranicu si nechcem a neviem predstaviť uzavretú, chcem, aby Schengen fungoval. Potrebujeme riešiť migráciu v tých bodoch, kde vzniká, to znamená v tých krajinách, ktoré sú zdrojom migrácie,“ dodal Wlachovský.

Názory ministrov zahraničných vecí sa však v niektorých témach rozchádzajú. Ich postoje sa líšia napríklad v otázke ruskej agresie na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko