Na hlavný obsah

Muž zahynul po pracovnom úraze. Jeho žena nedostáva dávky ani po dvoch rokoch, firma odmieta zodpovednosť

Vdova sa preto obrátila na súd.

Muž zahynul po pracovnom úraze. Jeho žena nedostáva dávky ani po dvoch rokoch, firma odmieta zodpovednosť
Inšpektorát práce. Foto: RTVS

Ani po dvoch rokoch nemôže vdova po zamestnancovi, ktorý zahynul pri práci, dostať úrazové dávky. Firma, kde pracoval, odmieta zodpovednosť za smrteľný pracovný úraz. Pozostalá manželka sa ju preto rozhodla žalovať.

Päťdesiatštyriročný traktorista, zomrel na poľnohospodárskom družstve v Tomášovciach, v okrese Lučenec, keď ho zavalil obrovský balík slamy. Inšpektorát práce konštatoval, že zamestnávateľ porušil bezpečnosť pri práci.

Prípadu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Tým, že umožnil odoberanie a vyskladňovanie veľkoobjemových balíkov slamy z nestabilne uloženého stohu. Bol totiž uložený na nevyrovnanom a nespevnenom podklade. To v konečnom dôsledku viedlo k pádu niekoľkých balíkov slamy,“ priblížil Peter Šimoňák, advokát poškodenej.

Firma sa však proti rozhodnutiu inšpektorátu z Banskej Bystrice odvolala. „Po vyšetrení príčin vzniku pracovného úrazu sa následne začalo správne konanie, ktoré sa ukončilo v mesiaci júl 2023 právoplatným rozhodnutím o zastavení správneho konania,“ informovala Anan Konfalová, hovorkyňa Inšpektorátu práce v Banskej Bystrici.

Právnici žalovaného poľnohospodárskeho družstva poskytli k záležitosti písomné stanovisko: „K smrteľnému úrazu podľa nášho názoru, došlo v dôsledku viacerých porušení bezpečnostných predpisov, postupov a interných smerníc zo strany poškodeného zamestnanca, ktorý bol o nich riadne zaškolený a pravidelne preškoľovaný.“

Očakával ústretovejší prístup

Vdova Monika tak zatiaľ nemôže dostať zo sociálnej poisťovne úrazovú dávku.

„Nemám manžela, nemám živiteľa, nemám vlastne nič. Myslím si, že som vlastne od nič viac nechcela, ako to, čo mi patrí. Čakala som skôr, že budú nejakí ústretovejší, ale ako vidím, nemalo to význam,“ skonštatovala poškodená.

O tom, kto nesie zodpovednosť za smrť Monikinho manžela rozhodne súd.

„Preto bola podaná žaloba o určenie miery zodpovednosti zamestnávateľa za pracovný úraz. Ide o nevyhnutný predpoklad na to, aby aj Sociálna poisťovňa vo veci konala a vecne rozhodla o úrazových dávkach,“ dodal advokát poškodenej.

Podľa národného inšpektorátu práce, počet smrteľných pracovných úrazov na Slovensku v poslednom období prudko klesá. V predminulom a minulom roku ich bolo asi tridsať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny