Na hlavný obsah

Americký novinár Evan Gershkovich zostane v ruskej väzbe o tri mesiace dlhšie, rozhodol o tom moskovský súd

Novinára by prepustili na konci augusta.

Americký novinár Evan Gershkovich zostane v ruskej väzbe o tri mesiace dlhšie, rozhodol o tom moskovský súd
Zadržaný americký novinár Evan Gershkovich. Foto: TASR/AP

Moskovský súd predĺžil väzbu o tri mesiace pre amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého v marci zatkli v Rusku pre podozrenie zo špionáže. Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS.

Gershkovich aj jeho zamestnávateľ – denník The Wall Street Journal – obvinenia zo špionáže odmietajú. Ruské úrady neposkytli žiadne dôkazy, ktoré by obvinenia podporovali, pripomínajú médiá.

„Súd vyhovel návrhu vyšetrovateľa (tajnej služby) FSB na predĺženie Gerskovichovej väzby do 30. novembra,“ uviedol súd. Vypočutie sa konalo za zatvorenými dverami, keďže prípad obsahuje utajované materiály, píše TASS. Lehota súčasného zadržania Gershkovicha by bez predĺženia vypršala 30. augusta.

Amerika žiada jeho okamžité prepustenie

Tridsaťjedenročného žurnalistu zatkla v Jekaterinburgu na Urale na konci marca ruská tajná služba FSB. Tvrdí, že ho chytila pri pokuse získať tajné informácie, ktoré podľa nej zhromažďoval o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku.

Americká vláda vyhlásila, že novinár je zadržiavaný neoprávnene, a žiada od Ruska jeho okamžité prepustenie.

Gershkovich je prvým americkým reportérom zadržaným v Rusku kvôli údajnému podozreniu zo špionáže od roku 1986, keď vtedajšia sovietska tajná služba KGB zatkla amerického žurnalistu Nicholasa Daniloffa. Toho Sovieti onedlho prepustili v rámci výmeny za člena misie ZSSR pri OSN, ktorého zatkla americká FBI rovnako v súvislosti so špionážou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet