Na hlavný obsah

Bardejovský med žne úspech aj v zahraničí. Na súťaži v USA triumfoval v dvoch kategóriách

Vlani získal aj chránené označenie pôvodu.

Bardejovský med žne úspech aj v zahraničí. Na súťaži v USA triumfoval v dvoch kategóriách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bardejovský med získal ďalšie ocenenie. Minulý rok sa stal prvým medom na Slovensku, ktorému Európska komisia schválila takzvané chránené označenie pôvodu. Najnovšie sa môže pochváliť víťazstvom v dvoch kategóriách v súťaži v Spojených štátoch o najchutnejší med na svete.

Jozef Voľanský sa začal venovať včelám pred vyše 20 rokmi. Učil sa za pochodu. Postupne sa aj s rodinou dopracovali k medzinárodným oceneniam. Najnovšie uspeli v USA, kde získali dve prvenstvá – v kategórii medovicových a lesných zmiešaných medov.

Úspechu bardejovského medu sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Róbert Latta:

„Celú súťaž má na starosti centrum pre výskum včiel. Je to vlastne prvýkrát v histórii, že sa niekomu podarilo vyhrať v dvoch kategóriách. Následne od nás pýtali aj také veci, že geolokácia včiel, kde sú tie včely umiestnené,“ priblížil včelár Martin Voľanský.

Med oceňujú aj obyvatelia. Tento rok je však aj v Bardejove pre včelárov náročný. „Jar bola slabá, boli mrazy. Čo kvitlo, vymrzlo,“ dodal Jozef Voľanský.

Najbližšie by chceli spolu s ostatnými včelármi z okolia Bardejova vytvoriť turistické centrum zamerané práve na med a včelie produkty. Stavať ho chcú začať do troch rokov. Bude to však závisieť najmä od financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny