Na hlavný obsah

Bezplatné taxi z večernej zábavy v meste? V Taliansku testujú novinku

Chcú tým znížiť nehodovosť.

Bezplatné taxi z večernej zábavy v meste? V Taliansku testujú novinku
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Talianske ministerstvo dopravy uzavrelo dohodu so šiestimi najznámejšími a najobľúbenejšími diskotékami v krajine týkajúcu sa bezplatného odvozu taxíkom pre tých návštevníkov, ktorí sa pre požitý alkohol nebudú môcť dostať domov svojím vozidlom.

Od opatrenia, ktoré budú testovať niekoľko nasledujúcich týždňov, si sľubuje zníženie nehodovosti, informovala dnes agentúra APA.

Dohodu na zavedení bezplatnej taxislužby ohlásil minister dopravy a infraštruktúry Matteo Salvini. Chce tak znížiť rastúci počet smrteľných dopravných nehôd počas víkendov.

Štatistiky sú totiž hrozivé. Od začiatku roka zomrelo na talianskych cestách cez víkendy 759 ľudí, z toho 35 len za posledný júlový víkend. Bilancia je výrazne vyššia ako v minulom roku.

Bezplatná doprava pre návštevníkov diskoték sa bude testovať do polovice septembra. Podniky s podporou ministerstva dopravy poskytnú finančné prostriedky na taxíky alebo kyvadlové autobusy pre tých, ktorí sa pri odchode podrobia dychovej skúške a prekročia limit pre riadenie motorového vozidla. Poukazy budú vydávať samé diskotéky.

Koncom júna talianska vláda sprísnila postihy za používanie mobilných telefónov za volantom či riadenie pod vplyvom drog a alkoholu. Zmenu teraz musí schváliť taliansky parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet