Na hlavný obsah

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss oznámil, či sa bude uchádzať o post prezidenta

Prezidentke Čaputovej uplynie mandát v roku 2024.

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss oznámil, či sa bude uchádzať o post prezidenta
Na snímke Peter Weiss. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bývalý politik a diplomat Peter Weiss nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Ako zdôvodnil, zavážilo, či a ako by v mene úspechu v súťaži o post prezidenta musel ohýbať svoje sociálnodemokratické hodnoty aj osobné morálne zásady. Vyplýva to z jeho stanoviska pre médiá.

„V aktívnej politike som bol v ťažkých a prelomových 90. rokoch. Vždy som odmietal byť oportunistom a zafixoval som si sociálnodemokratické hodnoty a morálne zásady, ktorých sa dodnes držím. Žiadna politická méta nie je pre mňa dôvodom, aby som sa ich vzdával. Ostávam sociálnym demokratom na voľnej nohe,“ vyhlásil Weiss.

Z tejto pozície sa chce usilovať vystupovať proti relativizovaniu hrozby neofašizmu a ďalších tendencií, ktoré Slovensku škodia.

Ako zhodnotil, pri svojej kandidatúre by musel žiadať o podporu aj tie politické prúdy, ktorých názory sú vzdialené jeho predstavám o národných záujmoch Slovenska a o našom zahraničnopolitickom a bezpečnostnom ukotvení.

„Nie som pripravený v mene dobrého výsledku v súťaži koketovať so spochybňovaním nášho členstva v Európskej únii a NATO a pridávať sa k tým, ktorí populisticky nadávajú na Brusel,“ skonštatoval.

Antiamerikanizmus a strašenie Sorosom

Rovnako nie je ochotný podľa svojich slov nadbiehať lacnému antiamerikanizmu, pridávať sa k strašeniu Sorosom, viezť sa na proruských a protiukrajinských náladách a na vlne fascinácie politikou Viktora Orbána.

Ako presvedčený sociálny demokrat nie je tiež pripravený uchádzať sa o podporu tých síl, ktoré sa o politický úspech usilujú hľadaním nepriateľov, šírením strachu, nenávisti, netolerancie a túžby po pomste či používaním hrubého a nekultúrneho slovníka v sporoch s politickými oponentmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko