Na hlavný obsah

Cesta vlakom je ekologickejšia, ale drahšia. Greenpeace navrhuje zatraktívnenie železničnej dopravy

Ochranári porovnávali ceny leteniek a lístkov na vlak.

Cesta vlakom je ekologickejšia, ale drahšia. Greenpeace navrhuje zatraktívnenie železničnej dopravy
Na ilustračnej snímke vlak. Foto: ZSSK

Ochranári z organizácie Greenpeace porovnali ceny cestovného po Európe. Zistili, že lístky na vlak sú až dvakrát drahšie než letenky. Cestovanie vlakmi je však ekologickejšie.

Ochranári deväť dní porovnávali ceny cestovného na 112 rozličných tratiach Európy. Zistili napríklad, že letenku z Bratislavy do Londýna môže cestujúci zohnať aj za 15 eur, lístok na vlak stojí viac ako 350 eur.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

„Podľa európskej environmentálnej agentúry emisie skleníkových plynov, ktoré vypúšťa letecká preprava, môžu byť až päťnásobne vyššie ako železničná preprava,“ hovorí Miroslava Ábelová, hovorkyňa a PR manažérka Greenpeace Slovensko.

Podľa zistenia Greenpeace letelo minulý rok z Bratislavy do Londýna viac ako 160 000 ľudí. To vyprodukovalo rovnaké množstvo skleníkových plynov, ako vyprodukuje 40 000 áut.
Cestujúci hovoria, že ak by boli ceny porovnateľné, boli by ochotní zvoliť ekologickejšiu dopravu.

Lacnejšie vlaky si budú vyžadovať kompenzácie štátu

Podľa riaditeľa spoločnosti AirExplore Martina Štulajtera sa od sedemdesiatych rokov minulého storočia spotreba lietadiel znížila o viac ako 50 percent. „Sme motivovaní práve tými emisnými povolenkami, ktoré sú teraz mimoriadne drahé a tým pádom máme motív investovať do technológií, ktoré majú nižšiu spotrebu a teda vyrábajú nižšie emisie,“ priblížil Martin Štulajter.

„Jednoznačne vlaky sú ekologickejšie, čo je teda rozdiel, že s vlakom, kde sa dostanete za 24 hodín, tak lietadlom za dve hodiny,“ skonštatoval riaditeľ lietadla.

Podľa reakcie hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáša Kováča by si znižovanie cestovného vlakom vyžadovalo výrazné kompenzácie od štátu. Greenpeace vyzýva vlády jednotlivých štátov na zavedenie klimatických lístkov. Mali by byť na všetky typy verejnej dopravy a cenovo dostupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko