Na hlavný obsah

Cez Donovaly vodiči najbližšie dni neprejdú, horský priechod pre rekonštrukciu uzatvoria

Využiť môžu jednu z troch obchádzkových trás.

Cez Donovaly vodiči najbližšie dni neprejdú, horský priechod pre rekonštrukciu uzatvoria
Rekonštrukcia horského priechodu Donovaly. Foto: RTVS

Vodiči cez horský priechod Donovaly v utorok (15. 8.) a v stredu (16. 8.) neprejdú. V obci idú osádzať lávku pre peších, hlavný ťah na Ružomberok preto na dva dni úplne uzatvoria. Polícia bude usmerňovať vodičov na tri obchádzkové trasy.

Cez obec Donovaly denne prejde približne 15-tisíc vozidiel. Obyvatelia a turisti na prechod cez hlavnú cestu využívajú dva nadchody. Ešte v roku 1997 bol hotový projekt na vybudovanie tretieho, ktorý by odľahčil prechod cez hlavnú cestu aj v spodnej časti obce.

„Boli hotové projekty, ale stále sa to odkladalo. Je stále väčší pohyb cez štátnu cestu priamo v zákrute. Doslova s lyžami na nohách chodia niektorí a dnes aj z toho chodníka, ktorý pretína centrum, tak prebehávajú cez cestu,“ priblížil starosta obce Donovaly Miroslav Daňo.

Obmedzeniam na horskom priechode Donovaly sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Peter Mútňan:

„Nie sú tam rozhľadové pomery a nie je tam bezpečný prechod. To znamená, že jediná možnosť, ako preniesť chodcov na druhú stranu, je nejakou lávkou,“ uviedol riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Banská Bystrica Miloš Kreth.

Celú stavbu za tri milióny eur tvorí most a štyri nové križovatky, ktoré majú zabezpečiť plynulosť dopravy v obci. „Lávka má šírku až desať metrov, takže bude tam komfortný chodník a bude to celé v zeleni, aby to splývalo s prostredím,“ dodal Kreth.

Vodiči musia využiť obchádzky

„Všetci tí, čo budú chcieť prísť na Donovaly, sa dostanú z Bystrice. Príde sem do centra a odbočia na Mišúty, Mistríky, Polianka, Buly. Ale nebude možný tranzit ďalej smerom na Ružomberok,“ spresnil starosta.

Polícia bude v Liptovskej Osade a pred Harmancom odkláňať dopravu na obchádzkové trasy. Tie vedú cez horské priechody Šturec a Čertovica. Vodiči môžu využiť aj cestu cez Kremnické Bane.

„Dnes som tu mal stavbyvedúceho, zvládnu to za tie dva dni. Práce potom pokračovať budú ďalej a nebudú žiadne obmedzenia, ale treba tieto dva dni vydržať,“ uzavrel Daňo.

Uzávierka cesty cez Donovaly potrvá od utorka od približne 6.30 h do stredy 18.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny