Na hlavný obsah

Chcel vyznať žene lásku, poškodil pri tom kultúrnu pamiatku. Vandal popísal stenu Turnianskeho hradu

Polícia po páchateľovi pátra.

Chcel vyznať žene lásku, poškodil pri tom kultúrnu pamiatku. Vandal popísal stenu Turnianskeho hradu
Neznámy páchateľ posprejoval múry Turnianskeho hradu. Foto: RTVS

Steny Turnianskeho hradu niekto popísal. Páchateľ na hradné múry nastriekal s červeným sprejom vyznanie lásky pre istú Zuzanu. Polícia po ňom už pátra.

Vyznanie lásky ako z filmu – „milujem ťa Zuzana“ či „budeš moja Zuzana“. Sprejom postriekané nápisy na červeno nejde zmazať. Páchateľ na stene nechal aj telefóne číslo, na ktoré sa redakcia RTVS pokúšala zavolať. Prekvapivo sa v telefóne ozvala žena s menom Zuzana.

„Nebola som to ja, rozhodne nepíšem svoje telefónne číslo po hradoch po Slovensku. Skontaktovala ma polícia, ja som im poskytla informácie ohľadne toho, lebo to nie je prvý prípad, takže nejaké informácie k tomu má,“ priblížila situáciu žena, ktorej meno z hradieb patrí.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

„Škoda je nevyčísliteľná, pretože to je historická pamiatka, je to národná kultúrna pamiatka. Tam je poškodené murivo, 500-ročná omietka,“ skonštatovala predsedníčka OZ Castrum Thorn Helena Mackovjaková.

O hrad sa starajú dobrovoľníci

Občianske združenie sa o Turniansky hrad stará vo svojom voľnom čase. Na jeho čiastočnú opravu zháňajú peniaze, prispieva im aj ministerstvo kultúry. Všetky veci musia nosiť na hrad peši. Namiesto pomoci majú teraz prácu navyše. Takéto poškodenie nemali prvýkrát. Hradné múry totiž niekto postriekal aj vlani.

„Zistil sa páchateľ v priebehu 24 hodín. Toho polícia veľmi rýchlo našla. Bol z osady z Moldavy,“ opísala minuloročnú situáciu Mackovjaková.

Kto poškodil hradné múry tentoraz, sa zatiaľ nevie. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. „Polícia miesto udalosti dôkladne zadokumentovala a po páchateľovi pátra,“ informovala Jana Mésarová, hovorkyňa KR PZ Košice.

Vandalizmus odsúdili aj turisti, ktorí sa v čase reportáže nachádzali na hrade. Ak polícia páchateľa vypátra, hrozí mu odňatie slobody na tri až osem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny