Na hlavný obsah

Čistejší vzduch pre hornú Nitru: Po desaťročiach spaľovania hnedého uhlia prichádza zmena

Horná Nitra prechádza z ťažkého priemyslu na zelené zdroje.

Čistejší vzduch pre hornú Nitru: Po desaťročiach spaľovania hnedého uhlia prichádza zmena
Horná Nitra by sa mohla dočkať zelenšieho kúrenia. Foto: RTVS

Už pred Vianocami budú hornú Nitru vykurovať z centrálneho zdroja až na 80 percent z obnoviteľných zdrojov. Kotolne sú už takmer hotové. Po desaťročiach spaľovania hnedého uhlia v Elektrárni Nováky, sa tak obyvatelia nadýchnu čistejšieho vzduchu. Novú drevoštiepkovú kotolňu na výrobu tepla spustia 20. decembra v areáli baní neďaleko mesta Nováky .

„Mesto Nováky bude vykurované na 100 percent z obnoviteľných zdrojov a mesto Prievidza bude na 65 až 67 percent, to znamená, že plynová špičkovacia kotolňa, ktorá je v Prievidzi, sa bude využívať ozaj len na vykrývanie nízkych teplôt počas zimného obdobia,“ informoval predseda predstavenstva Prievidzské tepelné hospodárstvo Rastislav Januščák.

Zelenšiemu vykurovaniu na Hornej Nitre sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Prievidza bude vykurovaná z bývalého banského areálu v Cigli a to drevoštiepkou, banskými vodami zohrievanými solárnou energiu a plynom. Teplo bude vyrábať aj distribuovať Prievidzské tepelné hospodárstvo. Mesto Prievidza má v spoločnosti 51-percentný podiel. Zvyšok vlastnia Hornonitrianske bane.

„Máme jasnú ambíciu, aby cena, ktorá bude pre obyvateľov, bola nižšia, ako je v súčasnosti od elektrární z Novák,“ uviedla primátorka Prievidze Katarína Macháčková. V regióne by sa po odstavení elektrární Nováky mala znížiť uhlíková stopa až o 80 percent.

Na zelené zdroje transformujú aj priemysel

Horná Nitra je v procese transformácie z ťažkého priemyslu na zelené zdroje, ktorý podporuje Európska komisia. Región využije aj peniaze z Fondu na spravodlivú transformáciu.

„Pripravujeme projekty na zateplenie budov, aby sme ušetrili energie, zvlášť školy, škôlky, kde sa všade šetriť dá. Mesto Prievidza má veľký záujem zrekonštruovať zimný štadión a športovú halu,“ dodal poverený minister investícií Peter Balík.

Šéf rezortu investícií ohlásil otvorenie novej výzvy pre hornú Nitru a pre Košický samosprávny kraj. Na elektrodopravu a vodíkovú dopravu je vyčlenených 37 miliónov eur. Po investíciách do stredného školstva ide o druhú výzvu z Fondu na spravodlivú transformáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny