Na hlavný obsah

Do mobilizácie v Rusku sa aktívne zapájajú oligarchovia. Ruský portál opísal, ako vyzerá plat bojovníka

Mzda dobrovoľného vojaka má dve zložky.

Do mobilizácie v Rusku sa aktívne zapájajú oligarchovia. Ruský portál opísal, ako vyzerá plat bojovníka
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Ruskí oligarchovia sa začali aktívne zapájať do mobilizácie. Ako zistil portál Vážnyje istorii, v rámci svojich štruktúr si miliardári dohodnú budúcich žoldnierov a tí potom okamžite uzatvoria zmluvu s ministerstvom obrany.

Ruský portál popisuje schému tohto náboru na príklade Igora Sergienka, bojovníka dobrovoľníckeho práporu Sokol. Jeho plat sa skladá z dvoch častí: 200 000 rubľov (približne 1700 eur) mesačne mu na základe zmluvy vypláca ministerstvo obrany, ďalších 100 000 rubľov (približne 800 eur) mu vypláca istá „firma vojensko-priemyselného komplexu“, ktorá ho zamestnala.

Telefónne čísla na registráciu do práporu patria spoločnosti Rusal Management, ktorá patrí oligarchovi Olegovi Deripaskovi. Podľa portálu Vážnyje istorii sú naňho uvalené sankcie, no na jeho firmu nie, lebo v nej znížil svoj podiel. Ako je však vidieť, aktívne pomáha Kremľu vo verbovaní nových vojakov, dodáva spravodajský web.

Už dávnejšie portál Projekt informoval, že Oleg Deripaska, Gennadij Timčenko a niekoľko desiatok ďalších predstaviteľov veľkého ruského biznisu sa podieľajú na zásobovaní armády a vojensko-priemyselného komplexu. 

Novinári niektorých z týchto podnikateľov spájajú s vytvorením a použitím bomby FAB-500, ktorá bola zhodená na činoherné divadlo v Mariupole. Pri útoku zomreli stovky civilistov, vrátane detí, konštatuje spravodajský web Važnyje istorii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet