Na hlavný obsah

Dopravnou súťažou proti nehodovosti. Rodičia s deťmi budú súperiť priamo v bratislavskej premávke

Program prináša prevenciu nehodovosti na cestách.

Dopravnou súťažou proti nehodovosti. Rodičia s deťmi budú súperiť priamo v bratislavskej premávke
Dopravno-bezpečnostná súťaž. Foto: ÚAMK

V bratislavských uliciach sa v sobotu 9. septembra uskutoční dopravno-bezpečnostná súťaž pre rodiny s deťmi, ktorej cieľom je prevencia dopravnej nehodovosti so zameraním sa na školopovinné deti.

Podujatie organizuje Ústredný Automotoklub SR (ÚAMK) a súťažiaci na ňom budú medzi sebou súperiť v niekoľkých disciplínach a kategóriách.

Pestré disciplíny

Automobilová orientačná jazda bude priamo v uliciach Bratislavy s kontrolovanými stanoviskami. Trasa je až do začiatku registrácie tajná a má približne 40 kilometrov. Časový limit pre každú posádku je minimálne 60 minút a maximálne 90 minút. Štart aj cieľ trasy je parkovisko pri cintoríne Vrakuňa.

„Počas jazdy musí každá posádka prejsť piatimi „prejazdovými kontrolami“, ktoré budú vyznačené v jazdnom výkaze, ktorý obdržíte pri registrácii,“ priblížila disciplínu Katarína Podhajská z ÚAMK. „Deti sú súčasťou posádky podľa jednotlivých kategórií,“ dodáva.

Organizátori pripravili štyri kategórie, a to otec a deti, mama a deti, obaja rodičia a deti a svoju vlastnú kategóriu majú aj zdravotne ťažko postihnutí.

Súťažiaci si tiež budú môcť vyskúšať tzv. jazdu zručnosti, kde hodnotiacim kritériom bude počet dosiahnutých bodov. „Jazda zručnosti prebieha na uzavretom priestore, kde je súťažiaca posádka povinná prejsť určenú trasu, čosi podobné ako cvičisko v autoškole,“ opisuje Podhajská. Súťažiaci si musia prejsť aj povinnou, ale nehodnotenou disciplínou škola šmyku.

Detský vodičský preukaz aj prvá pomoc

Každý malý záujemca si môže spraviť svoj vlastný „Detský vodičák“. Podľa slov ÚAMK získa Detský vodičský preukaz každý, kto urobí jednoduché testy. Potom si sadne do špeciálne upraveného automobilu a prejde určenú trasu. Keď to dieťa odprezentuje správne, získa doklad so svojou fotkou.

Ako povinná a nehodnotená disciplína je aj detské dopravné ihrisko. Špeciálna povinná disciplína je prvá pomoc, počas ktorej sa návštevníci naučia, ako podávať prvú pomoc pri dopravnej nehode.

Zábava aj animácie

Počas celého dňa je pre ľudí pripravený edukačný program s praktickými ukážkami. Nebude chýbať ani zábava a ukážka policajnej techniky.

Organizátormi súťaže je ÚAMK a Krajský dopravný inšpektorát Bratislava. Ambíciou projektu je, aby sa ako výrazný preventívny nástroj v doprave rozšíril aj do ostatných krajských a okresných miest, až po obce.

Záujemcovia sa môžu do súťaže zaregistrovať pomocou elektronickej prihlášky na stránkach ÚAMK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko