Na hlavný obsah

E. Jurinová si vie predstaviť zmenu na čele OĽANO, s odtrhnutím Demokratov nesúhlasí. Bolo to potrebné, tvrdí A. Letanovská

Letanovská zdôraznila, že volebnou líderkou nie je náhodou.

E. Jurinová si vie predstaviť zmenu na čele OĽANO, s odtrhnutím Demokratov nesúhlasí. Bolo to potrebné, tvrdí A. Letanovská
Na snímke volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská poèas tlaèovej konferencie strany Demokrati na tému Predstavenie kandidátky strany 3. júla 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar Foto: TASR/Pavol Zachar, TASR/Jakub Kotian

Strany, ktoré zastupujú Andrea Letanovská a Erika Jurinová, tvorili ešte začiatkom tohto roka jeden celok. Po rozdelení na dva subjekty sa strana Demokrati aktuálne podľa prieskumov pohybuje pod pásmom zvoliteľnosti do parlamentu. Koalícii OĽANO a priatelia taktiež hrozí, že nedosiahne potrebný počet hlasov na prekročenie brán parlamentu.

Volebná líderka koalície OĽANO a priatelia Erika Jurinová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy zdôraznila, že rozdelenie nepovažuje za dobrý krok a od začiatku proti nemu vystupovala. Doplnila, že Eduard Heger, predseda strany Demokrati, sa pre rozdelenie rozhodol sám a dobrovoľne. „Ja som to musela akurát rešpektovať,“ priblížila. Dodala, že cieľ, ktorý si Heger pôvodne dal, podľa nej nebude naplnený.

Líder OĽANO Igor Matovič sa pritom už skôr vyjadril, že rozdelenie bolo jeho nápadom. Podľa Jurinovej Heger s Matovičom debatovali o viacerých alternatívach. „Nakoniec sa Edo rozhodol pre takúto alternatívu, urobil to, a teraz budeme možno znášať následky všetci,“ povedala Jurinová s tým, že pôvodným cieľom Demokratov bolo pozbierať demokratické hlasy tých občanov, ktorí nechcú voliť OĽANO. Skonštatovala, že namiesto toho sa obe strany dostali do pásma ohrozenia.

Záznam diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy:

Andrea Letanovská, volebná líderka strany Demokrati, považuje rozdelenie strán za nevyhnutný krok. „Bolo to veľmi dôležité najmä preto, aby sa zachránili pre demokratické spektrum voličov a pre demokratickú časť politiky myšlienky a osobnosti, ktoré sa v OĽANO ocitli a prestali potom súhlasiť s jeho politikou,“ skonštatovala Letanovská.

Ťažká spolupráca s Matovičom

„To, že pán Matovič tvrdil, že to bol jeho nápad a že to navrhol Edovi Hegerovi, tak myslím, že tomu neverí ani on sám, ani jeho voliči,“ vyjadrila sa volebná líderka Demokratov. Doplnila, že racionálni ľudia, ktorí chcú pomáhať, museli OĽANO opustiť, keďže s Matovičom sa nedalo spolupracovať.

Letanovská poznamenala, že jasnými aktérmi väčšiny konfliktov minulej vlády boli Igor Matovič a Richard Sulík, líder SaS. Doplnila, že medzi politikov, ktorí sa snažili konflikty tlmiť, patril Eduard Heger. „Dosť ho to poznačilo. Keby bol viac myslel na seba, tak by dávno odišiel a chránil by si svoj kredit,“ myslí si Letanovská.

Letanovská zdôraznila, že volebnou líderkou Demokratov sa nestala náhodou a nie je niekým, koho Heger stretol „niekde na schodoch“. V minulosti pôsobila ako podpredsedníčka strany Spolu, ktorá sa stala základom demokratov, pripomenula s tým, že jej voľba nebola ani absurdná, ani nečakaná.

Jurinová priznala, že líder OĽANO sa dopustil počas pôsobenia vo vláde chýb. „Kto robí, robí aj chyby,“ povedala. „Igor Matovič je (na kandidátke) na čísle 150, ja som na čísle jedna, to znamená, že aj náš volič má možnosť si vybrať spôsob komunikácie a spôsob robenia politiky,“ vyjadrila sa Jurinová. Potvrdila, že si vie predstaviť zmenu na poste lídra OĽANO. „S tým sme do toho išli,“ povedala.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko