Na hlavný obsah

Falošný lekár, ktorý ohrozoval život a zdravie seniorov, a jeho pomocníčka si vypočuli rozsudok

Jeho spoluobžalovaná dostala podmienečný trest.

Falošný lekár, ktorý ohrozoval život a zdravie seniorov, a jeho pomocníčka si vypočuli rozsudok
Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková. Foto: TASR/Pavol Zachar

Obžalovaný Ivan Bihary dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris deväťročný trest odňatia slobody. Mestský súd Bratislava I mu zároveň udelil trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu.

Druhá obžalovaná Vanessa Pútiková dostala trojročný podmienečný trest pod dohľadom probačného úradníka so skúšobnou dobou päť rokov. Má tiež povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe. Obaja dostali zákaz vykonávania ošetrovateľskej či inej obdobnej činnosti po dobu piatich rokov.

Odsúdili ich za trestný čin poškodzovania zdravia a Biháry aj zo zločinu ohrozovania HIV vírusom. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obvinený, ktorý si rozsudok neprišiel osobne vypočuť, sa prostredníctvom svojho obhajcu proti verdiktu odvolal.

Súdne pojednávanie sledovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„Priamo na pojednávaní sme zahlásili odvolanie, ktoré sa budeme snažiť podrobne zdôvodniť,“ povedal obhajca obžalovaného Ivan Syrový. Obžalovaná Pútiková si ponechala lehotu na prípadné podanie odvolania.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Peter Pilár považuje uložený trest za zákonný a založený na vykonanom dokazovaní. Tiež si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania. „Vzhľadom na určité špecifiká a právnu úpravu v rámci rezortu prokuratúry treba túto otázku ešte vyhodnotiť s príslušným vedúcim prokurátorom,“ zdôvodnil.

Sudca hovoril o potrebe preskúmať postup orgánov činných v trestom konaní, ktoré konali až štyri mesiace po tom, ako sa javí, že mali informácie o páchaní trestnej činnosti v zariadení Iris. „Táto otázka zo strany prokuratúry nebude ignorovaná,“ reagoval prokurátor.

Poškodených, ktorí si uplatňujú nárok na náhradu škody, súd odkázal na civilný proces.

Falošný lekár mal HIV

V zariadení mali podľa obžaloby klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť. Sudca Branislav Harabin zdôraznil, že obžalovaný vedel o tom, že nemá spôsobilosť podávať lieky.

Bihary mal takisto kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Pútiková urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Bihary napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko