Na hlavný obsah

Federálny súdny proces s Donaldom Trumpom sa začne v marci

Prípad sa týka pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb.

Federálny súdny proces s Donaldom Trumpom sa začne v marci
Bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

Hlavné pojednávanie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom na federálnom súde v prípade pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb sa začne 4. marca budúceho roka.

V pondelok (28. 8.) o tom rozhodla sudkyňa Tanya Chutkanová. Nevyhovela žiadosti Trumpových právnikov, aby sa súdny proces začal až v apríli 2026, teda viac ako rok po ďalších prezidentských voľbách.

Súd v štáte Georgia v pondelok v podobnom prípade týkajúcom sa obvinení z pokusu o manipuláciu s výsledkami miestnych volieb oznámil, že 6. septembra sa uskutoční súdne pojednávanie, na ktorom by sa mal Trump a ďalší obžalovaní priznať k vine.

Čelí štyrom obvineniam

Trump v súčasnosti čelí štyrom obvineniam. Dva z prípadov sa týkajú obvinení z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v novembri 2020. Jeden je na federálnej úrovni, druhý na úrovni štátu Georgia.

Vo federálnom prípade v pondelok sudkyňa Chutkanová rozhodla o určení dátumu súdneho konania, pričom strany sporu navrhli úplne iné termíny. Osobitný vyšetrovateľ Jack Smith žiadal, aby sa hlavné pojednávanie začalo už 2. januára 2024, zatiaľ čo právnici bývalého prezidenta navrhovali, aby sa proces vo Washingtone začal až v apríli 2026.

To by bolo približne rok a pol po ďalších prezidentských voľbách, do ktorých sa chce republikán Trump opäť zapojiť. Medzitým by sa v prípade víťazstva mohol ako prezident vo federálnom prípade omilostiť.

Sudkyňa Chutkanová dala na začiatku pondelkového procesného pojednávania obom stranám jasne najavo, že ani jeden z návrhov týkajúcich sa termínu procesu nepovažuje za prijateľný. „Tieto návrhy sú zjavne veľmi odlišné,“ povedala. „Ani jeden z nich nie je prijateľný,“ dodala.

Mal by sa postaviť pred súd v štáte Georgia

Očakáva sa, že Trump sa na budúci týždeň postaví pred súd v štáte Georgia. Na budúcu stredu bolo stanovené súdne pojednávanie, na ktorom by sa mal Trump spolu s ďalšími spoluobžalovanými priznať k vine v prípade, v ktorom čelí obvineniam z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020 v štáte Georgia. Okresná prokurátorka Fani Willisová pôvodne navrhla, aby sa pojednávanie v tejto veci konalo 5. septembra.

Práve v štáte Georgia vyvíjali Trump a jeho spolupracovníci pravdepodobne najväčší tlak na miestnych úradníkov, aby zvrátili výsledok posledných prezidentských volieb. Medzitým niekoľko prepočítaní hlasov potvrdilo, že v Georgii tesne zvíťazil úradujúci prezident Joe Biden z Demokratickej strany.

Trump a jeho 18 spolupracovníkov podľa prokurátorky Willisovej šírili lži o volebných podvodoch, žiadali miestnych úradníkov a zákonodarcov, aby zvrátili Bidenovo víťazstvo, a plánovali vyslať do Washingtonu falošných voličov. Jeden z obžalovaných, bývalý personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows, požiadal súd, aby prípad presunul na federálny súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet