Na hlavný obsah

Firma nedokončila obnovu obchodnej akadémie v Trenčíne. Škola rieši, ako bezpečne otvoriť školský rok

Chodby sú plné stavebných materiálov.

Firma nedokončila obnovu obchodnej akadémie v Trenčíne. Škola rieši, ako bezpečne otvoriť školský rok
Z obchodnej akadémie v Trenčíne je pred začiatkom školského roka stavenisko. Foto: RTVS

Pred začiatkom školského roka riešia v obchodnej akadémii v Trenčíne dilemu, ako ho bezpečne otvoriť. Firma, ktorá školu rekonštruuje, totiž nestihla dokončiť práce ani na polovicu. Škola jej preto vypovedala zmluvu. Učebne a chodby tak vypĺňa stavebný materiál či káble.

Firma mala hotovú stavbu odovzdať v marci. Zhotoviteľ však požiadal o predĺženie termínu do konca júla. Ani do tohto termínu rekonštrukciu obchodnej akadémie nedokončil – práce sú ledva v polovici. Zo stien trčia káble, na chodbách sú rozmontované okná, rebríky či cement. Stoličky v prednáškovej miestnosti sú obalené v igelite, aby sa nepoškodili.

„V triedach nenainštalovali parapety, kľučky, rolety. Potrebujeme, aby v triedach fungovalo aj kúrenie, aj osvetlenie,“ uviedla riaditeľka Obchodnej akadémie M. Hodžu v Trenčíne Monika Bulková.

Nedokončenej rekonštrukcii obchodnej akadémie sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Keďže zhotoviteľ nereagoval ani na urgencie a nedodržal podmienky, škola po uplynutí lehoty odstúpila od zmluvy. Uplatní si aj sankcie za omeškanie. „Problém bol v tom, že si neplatil subdodávateľov, veľa ľudí mu poodchádzalo. My sme tu na stavenisku nevideli takmer nikoho,“ skonštatovala Bulková.

„Samozrejme, že nás to mrzí, pre nás to tiež nie je jednoduché. Ale, bohužiaľ, máme pozastavené niektoré stavby alebo pozastavené platby. Tak potom narážame na toto,“ vyjadril sa majiteľ stavebnej firmy Jozef Hanuliak.

Do začiatku školského roka práce nedokončia

Aby sa o niekoľko dní vrátili študenti do bezpečného prostredia, vysúťažila škola náhradnú firmu na dokončovacie práce. Už teraz sa naisto vie, že sa im nepodarí včas obnoviť napríklad telocvičňu. „Kde sú problémy asi vážnejšie. Bude dlhšie trvať kým sa dostane do pôvodného stavu,“ povedala Bulková.

Trenčiansky samosprávny kraj sa snaží s novým zhotoviteľom nastaviť harmonogram prác tak, aby čo najmenej narušil vyučovací proces. „Napríklad, niektoré časti sa zrealizujú v poobedňajších hodinách, po ukončení vyučovania,“ dodala hovorkyňa samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

V minulosti disponovala akadémia najmodernejšou školskou budovou v našej krajine. Má pečať architektonického funkcionalizmu a je pamiatkovo chránená. Najviac poškodené boli strecha a okná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny