Na hlavný obsah

Francúzskom otriasla tragédia: Štyria strelci zaútočili na auto, zabili pri tom desaťročné dieťa

Podľa vyšetrovateľov mohlo ísť o omyl.

Francúzskom otriasla tragédia: Štyria strelci zaútočili na auto, zabili pri tom desaťročné dieťa
Štvrť Pissevin vo francúzskom meste Nimes. Foto: Profimedia

Desaťročné dieťa v noci na utorok (22. 8.) zabili pri streľbe v meste Nîmes na juhu Francúzska. Bolo so strýkom v jeho aute, ktoré sa stalo terčom útoku najmenej štyroch strelcov. Vyplýva to podľa francúzskej rozhlasovej stanice Franceinfo z prvých zistení polície.

Podľa agentúry AFP bola streľba pravdepodobne vybavovaním účtov medzi drogovými gangmi, ktoré v meste súperia o vplyv. Dvadsaťsedemročný strýko nemá kriminálnu minulosť a podľa jednej z vyšetrovacích verzií mohlo ísť o omyl, uviedla polícia.

Najmenej štyri osoby strieľali na auto vo štvrti Pissevin na juhozápade mesta okolo pondelkových (21. 8.) 23.30 h SELČ, uviedli francúzske médiá.

Vodič, ktorý v čase streľby parkoval, sa okamžite po spustení streľby rozbehol a zamieril do nemocnice. Dieťa svojim zraneniam podľahlo a jeho strýko utrpel zranenia tromi ranami na chrbte, nenachádza sa však v ohrození života. Tretí cestujúci vo vozidle, 12-ročný synovec vodiča, vyviazol bez zranení.

Voči dílerom nasadia policajné jednotky

Podozriví sa dali na útek. Podľa vyšetrovateľov boli strelci v kradnutom vozidle, ktoré po streľbe našli blízko.

„Je to obrovská dráma, ktorá nezostane nepotrestaná,“ napísal v utorok minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X. Darmanin naznačil spojitosť s obchodom s drogami a sľúbil intenzívnejší boj proti dílerom.

Minister tiež oznámil, že do Nîmes v utorok príde niekoľko členov policajnej jednotky CRS 8, špecializovanej na mestské násilie. Tí doteraz pôsobia najmä v Marseille, kde zúria boje medzi drogovými gangmi a ktoré leží od Nîmes asi 120 kilometrov.

V Nîmes neďaleko od miesta pondelkovej streľby sa strieľalo tiež v nedeľu (20. 8.), keď zranenia utrpel 14-ročný chlapec. Útočník v nedeľu odišiel v aute Renault Clio a podľa jednej z vyšetrovacích verzií si v pondelok útočníci mohli spliesť strýkov Renault Mégane s autom použitým na nedeľňajší útok, uviedla AFP.

Pre streľbu zomrelo už niekoľko ľudí

Vo štvrti Pissevin tento rok v januári po streľbe spojenej s obchodom s drogami zomrel 39-ročný muž. V roku 2020 zažilo Nîmes zhruba 15 prípadov vybavovania účtov medzi gangmi, pri ktorých zomrelo osem ľudí. V roku 2021 to boli tri úmrtia vrátane 17-ročného chlapca, oznámil AFP bývalý prokurátor v Nîmes Eric Maurel.

K úplnej väčšine útokov došlo vo štvrtiach Pissevin, Chemin Bas a Mas de Mingue, čo sú okrajové štvrte mesta. Tamojšie sídlisko vyrástlo v 60. rokoch 20. storočia pre ubytovanie ľudí, ktorí prichádzali do mesta z vidieka a tiež Francúzov, ktorí sa vracali zo severoafrických kolónií, ktoré si postupne vydobývali nezávislosť od Paríža.

Neskôr tu začali bývať prisťahovalci. Vo všetkých troch štvrtiach panujú veľmi zlé sociálno-ekonomické podmienky. V Pissevinu žije 70 percent z 13-tisíc miestnych obyvateľov pod hranicou chudoby a nezamestnanosť je tu 46 percent, píše AFP.

Rovnako v Pissevine v júni dvaja muži napadli novinára, ktorý v tejto štvrti fotografoval. Radnica v reakcii na útok zatvorila mestskú mediatéku a odôvodnila to rastúcim násilím medzi drogovými gangmi.

Prokurátorka v Nîmes Cécile Gensacová uviedla, že za rok súdy v meste vyniesli nad 66 ľuďmi 138 verdiktov spojených s drogami, čo je medziročný nárast o viac ako 250 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet