Na hlavný obsah

Hlavným mestom prešiel antifašistický pochod. Na výročie SNP účastníci vyzývali na podporu demokracie

Začal sa na Námestí SNP, skončil na Tyršovom námestí.

Hlavným mestom prešiel antifašistický pochod. Na výročie SNP účastníci vyzývali na podporu demokracie
Antifašistického pochodu sa zúčastnili desiatky ľudí. Foto: RTVS

V Bratislave pochodovali desiatky ľudí proti fašizmu. Na výročie SNP ich spojilo presvedčenie ohradiť sa proti extrémizmu už pri jeho prvých príznakoch vo verejnom priestore. Vyzývali aj na podporu demokracie.

Na podujatí v centre Bratislavy sa zúčastnili antifašistické organizácie, umelci, historici, ako aj verejnosť. „Je to iný typ zhromaždenia, my sa nesnažíme iba si pripomínať a oslavovať boje minulé. My tu stojíme, aby sme povedali, že boje proti fašizmu neskončili a treba ich viesť naďalej,“ uviedla Roque Glass z iniciatívy Povstanie pokračuje.

Úvodné slovo patrilo historikovi Ivanovi Kamencovi. Odkazom dnešného dňa má byť podľa neho lepšie poznávanie našich dejín najmä medzi mladými ľuďmi.

„A chrániť odkaz povstania. Dnešná generácia má iné priority a iné starosti. Ja som historik a nechcem nejako hovoriť o hrdinstve alebo zbabelosti. V podstate povstanie bolo svojím spôsobom prejavom vôle národa,“ skonštatoval Kamenec.

Dianie na antifašistickom pochode do reportáže zmapovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Šírenie strachu a nenávisti sa podľa organizátorov premieta aj do volebných preferencií politikov s radikálnymi názormi. Aj preto si myslia, že odmietnuť extrémizmus je potrebné už pri jeho prvých náznakoch vo verejnom priestore. V dave bolo vidieť najmä mladých ľudí, no zapojili sa aj rodičia s deťmi, seniori.

„Prišli sme hlavne preto lebo vyzerá, že ten fašizmus žije stále v našich občanoch,“ uviedol jeden z účastníkov.

„Je veľmi dobré, že sa to pripomína, ale ono nestačí si to len pripomínať takto na námestiach. Strašne veľa závisí od rodiny, ako vychovávajú deti, v akom duchu,“ dodal otec zavraždeného študenta Daniela Tupého – Daniel Tupý starší.

Z Námestia Slovenského národného povstania sa účastníci protestu vydali na pochod mestom, ktorý ukončili na Tyršovom nábreží v Petržalke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny