Na hlavný obsah

Internetom koluje zrejme posledné video Prigožina pred smrťou. Odkazuje v ňom, že je v poriadku

Pochádza zrejme z obdobia, keď bol v Afrike.

Internetom koluje zrejme posledné video Prigožina pred smrťou. Odkazuje v ňom, že je v poriadku
Fotografia zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach sa šíri videozáznam šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Minulý týždeň zahynul pri leteckej havárii na západe Ruska. Prigožin v ňom tvrdí, že je „druhá polovica augusta“ a že sa nachádza v Afrike. Video zrejme vzniklo len pár dní pred jeho smrťou a je jeho posledným známym záznamom. Informoval o tom týždenník Newsweek a stanica Sky News.

„Práve je víkend, druhá polovica augusta 2023, som v Afrike,“ hovorí Prigožin v krátkom zázname, ktorý v noci na štvrtok zverejnil telegramovský kanál Grey Zone spájaný s vagnerovcami. Odkaz adresoval podľa vlastných slov ľuďom, ktorí špekulovali o tom či žije, a kde sa nachádza.

„Pre tých, ktorí radi diskutujú o mojej možnej likvidácii, či mojom súkromnom živote, o tom, koľko zarábam alebo o čomkoľvek inom – všetko je v poriadku,“ dodal Prigožin v zázname natočenom v idúcom aute.

Aric Toler z investigatívneho portálu Bellingcat v príspevku na platforme X poukazuje na to, že Prigožin je oblečený viacmenej rovnako ako na inom predtým známom videu z Afriky. Aj agentúra Reuters si všimla, že šéf vagnerovcov má na sebe maskáčový odev, klobúk, či hodinky na pravej ruke, tak ako v inom videu, ktoré zverejnil 21. augusta. V ňom tiež tvrdil, že je v Afrike.

Toler uvádza, že najnovšie video, ak nejde o prepracovaný deepfake, pochádza z obdobia, keď bol Prigožin v Afrike. Zábery z tohto videa sa podľa Tolera dosiaľ nikde na internete neobjavili. „Podľa všetkého sa zdá, že to bolo natočené 19. alebo 20. augusta,“ dodal.

Časť zo spomínaného videa zverejnil aj The Times and The Sunday Times:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet