Na hlavný obsah

Japonská lunárna misia sa odkladá. Štart rakety znemožnilo počasie v horných vrstvách atmosféry

Fúkal tam silný vietor.

Japonská lunárna misia sa odkladá. Štart rakety znemožnilo počasie v horných vrstvách atmosféry
Štart rakety, ktorá má na mesiac priniesť malý modul, museli odložiť pre počasie v horných vrstvách atmosféry. Foto: TASR/AP

Japonská vesmírna agentúra JAXA v pondelok (28. 8.) pre príliš veterné podmienky v horných vrstvách atmosféry odložila štart rakety H-2A, ktorej malý modul SLIM sa má pokúsiť pristáť na Mesiaci. Napísala to agentúra Reuters.

Raketa mala z vesmírneho strediska Tanegašima v južnom Japonsku odštartovať o 9:26 miestneho času (2:26 SELČ), ale 24 minút pred štartom oznámilo Japonsko odklad. Kedy sa uskutoční ďalší pokus o štart, zatiaľ nie je jasné.

Misia SLIM bude prvým pokusom japonskej vesmírnej agentúry o pristátie na Mesiaci. O to isté sa tento rok pokúsila súkromná japonská spoločnosť ispace s modulom Hakuto-R. Ten dosiahol obežnú dráhu okolo Mesiaca, mäkko dosadnúť na mesačný povrch sa mu však nepodarilo.

V oblasti južného pólu Mesiaca minulý týždeň úspešne pristál indický modul Vikrám, ruské Lune-25 sa naopak pristátie nedarilo. Dopraviť svoju technológiu na Mesiac dokázali okrem Indie už skôr Spojené štáty, Rusko (Sovietsky zväz) a Čína.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet