Na hlavný obsah

Jeden zo symbolov Hontu pomáhajú obnovovať nezamestnaní aj ľudia z marginalizovaných komunít

Budúcnosť projektu je však nejasná.

Jeden zo symbolov Hontu pomáhajú obnovovať nezamestnaní aj ľudia z marginalizovaných komunít
Kláštor Bzovík. Foto: RTVS

Nezamestnaní pomáhajú obnoviť jeden zo symbolov Hontu – zrúcaninu kláštora Bzovík pri Krupine. Zapojili sa do projektu ministerstva kultúry, ktoré na obnovu kultúrnych pamiatok na Slovensku vyčlenilo viac ako osem miliónov eur.

V rámci projektu Ľudia a Hrady sa obnovuje 25 kultúrnych pamiatok. Medzi nimi napríklad hrad Revište v okrese Žarnovica alebo hrad Modrý Kameň pri Veľkom Krtíši. S obnovou kláštora Bzovík tiež pomáhajú Rómovia.

„Vyselektovali sa ľudia, ktorí chcú robiť, ktorí vedia robiť. Majú spravené povolenie na výškové práce, vedia si zastať svoju robotu. Vedia už aj dobre murovať a hlavne chcú robiť. Majú tu prácu, ktorá inde taká nie je,“ uviedol vedúci stavby Jakub Ľupták.

Obnove hradu Bzovík sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Projekt sa mal skončiť v apríli. Obec a ministerstvo kultúry sa však dohodli na predĺžení spolupráce. Došlo aj k navýšeniu rozpočtu – z pôvodných 222-tisíc na vyše 480-tisíc eur.

„Navýšená suma sa použila, respektíve ešte stále používa na ďalšie rekonštrukčné práce. Predovšetkým na objavenú studňu v Rajskom dvore, opravu ďalších murív. Pôvodný počet zamestnancov bol 25, navýšilo sa to o štyroch zamestnancov,“ priblížil starosta Bzovíka Peter Lazár.

S obcou spolupracujú aj dobrovoľníci a nadšenci histórie. Organizujú festival Stredovek.sk, a tak do Bzovíka lákajú turistov. „Chceme podporiť obnovu tejto pamiatky a prispieť tak obci aj nejakou finančnou hotovosťou a robíme to tak, alebo máme to nachystané tak, že z každej vstupenky jedno euro ide obci,“ vysvetlil organizátor festivalu Mário Petreje.

Otázkou však zostáva, akou formou budú projekty na obnovu pevnosti na Bzovíku pokračovať v budúcnosti. Súčasný projekt totiž o zhruba dva mesiace končí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny