Na hlavný obsah

Krajný východ si od vysokých teplôt neoddýchne ani počas sviatku, v noci opäť hrozia búrky

SHMÚ vydal viacero druhov výstrah prvého stupňa.

Krajný východ si od vysokých teplôt neoddýchne ani počas sviatku, v noci opäť hrozia búrky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský, TASR/Branislav Račko

Aj keď studený front priniesol na väčšinu územia po vlne horúčav ochladenie, niektoré regióny na východe Slovenska si od vysokých teplôt neoddýchnu ani počas sviatku. V utorok (29. 8.) tam meteorológovia stále varujú pred horúčavami prvým stupňom výstrahy. Informujú o tom na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Teplota vzduchu by sa mala na väčšine územia pohybovať na rozmedzí 21 až 28 stupňov. Predpoveď naznačuje, že sa na západnom a stredom Slovensku objavia zrážky v podobe dažďa a lokálnych búrok.

To sa však netýka siedmich okresov na východe krajiny, kde platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Medzi 13.00 h a 18.00 h sa v týchto okresoch Prešovského a Košického kraja očakáva teplota vzduchu 33 až 34 stupňov.

Výstraha pred vysokými teplotami v utorok (29. 8.).
Výstraha pred vysokými teplotami v utorok (29. 8.).Foto: SHMÚ

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná,
ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ píše ústav vo výstrahe.

Studený front priniesol počas noci výdatné búrky. Podobne by tomu mohlo byť aj v noci na stredu (30. 8.), kedy sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na území Slovenska. SHMÚ preto od polnoci vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami.

Výstraha pred búrkami v utorok (29. 8.).
Výstraha pred búrkami v utorok (29. 8.).Foto: SHMÚ

Kým na západe toto varovanie predbežne trvá do 6.00 h, na strednom Slovensku SHMÚ platnosť výstrahy určil do 20.00 h, na východe krajiny do 22.00 h. Počas búrok sa očakáva vysoký úhrn zrážok a silný nárazový vietor.

„U ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami môže nastať zmena srdcového rytmu, búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch kolaps,“ varuje Úrad verejného zdravotníctva SR vo výstrahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko