Na hlavný obsah

Krízy sa podpísali aj pod zisky štátnych firiem, vlani medziročne klesli o tretinu

Ich zisk bol najnižší od roku 2018.

Krízy sa podpísali aj pod zisky štátnych firiem, vlani medziročne klesli o tretinu
Na snímke budova úradu vlády v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Energetická a inflačná kríza sa podpísali pod ziskovosť štátnych firiem. Podľa analýzy Inštitútu pre stratégie a analýzy dosiahol ich celkový zisk po zdanení v predošlom roku 464 miliónov eur. Ide o najnižšiu úroveň prinajmenšom od roku 2018. V roku 2021 sa zisk vyšplhal na 690 miliónov eur, medziročne sa znížil o 226 miliónov eur, teda o 33 percent.

Zo 137 skúmaných spoločností sa na poklese najviac podieľali firmy z energetiky – Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Slovenské elektrárne a Stredoslovenská energetika Holding a zo zdravotníctva – Všeobecná zdravotná poisťovňa a Debitum.

Medziročný pokles naopak zmiernil nárast zisku plynárenských spoločností, teda Slovenského plynárenského priemyslu a SPP Infrastructure a firmy Vodohospodárska výstavba. Tá zarobila najmä vďaka nárastu ceny silovej elektriny.

„Pri pohľade na celé päťročné obdobie 2018 až 2022 mala najvyšší zisk firma SPP Infrastructure, ktorá sa venuje distribúcii, preprave, skladovaniu a ťažbe plynu. V sledovanom období dosiahla zisk 1,426 mld. eur,“ konštatuje inštitút.

Najstratovejším podnikom bola firma Debitum, štátom založená spoločnosť na oddlžovanie zdravotníckych zariadení s kumulatívnou stratou 495 mil. eur.

Inštitút pre stratégie a analýzy je analytickou jednotkou na úrade vlády. Jeho poslaním je analytická podpora stratégie hospodárskej a sociálnej politiky vlády. Aktuálne sa zaoberá hlavne skúmaním regionálneho rozvoja a efektívnosti využívania Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika