Na hlavný obsah

Látky s omamným účinkom, ktoré sa nachádzajú aj v marihuane, sú u nás voľne dostupné cez automaty. Kúpiť ich môžu aj deti

Látky zatiaľ nie sú na zozname psychotropných látok.

Látky s omamným účinkom, ktoré sa nachádzajú aj v marihuane, sú u nás voľne dostupné cez automaty. Kúpiť ich môžu aj deti
Slovenskí fanúšikovia pred zápasom s Nemeckom.a

Látky HHC a HHC-P, ktoré sa nachádzajú napríklad v marihuane, sú voľne dostupné po celom Slovensku. Pri nakupovaní v automate či na internete záujemca často nemusí dokazovať svoju plnoletosť. Ministerstvo zdravotníctva sa tým už zaoberá. Pripúšťa, že tieto látky zaradí medzi nelegálne drogy.

Aj napriek omamným účinkom, látky HHC a HHC-P, na Slovensku zatiaľ nie sú zaradené do zoznamu psychotropných látok. V niektorých krajinách sú v tomto zozname už dávno.

Dostupnosti a možným rizikám látok HHC a HHC-P sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Už nás oslovili niektorí rodičia, príbuzní, že majú problém. Takisto niektorí pacienti, ktorí majú problém s THC a už žiadali o liečbu, spomínali, že aj ako náhradu, keď nemali marihuanu, používali HHC,“ priblížil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

„Sami psychiatri nám povedali, že oni nevedia, aké to má účinky, že to je nejaká novovyvinutá molekula a že to môže mať možno ešte aj horšie účinky ako tie iné drogy,“ tvrdí rodič, ktorý videl syna pod vplyvom týchto látok.

Marketing medzi mladými

„Priamo, nepriamo sa robí marketing hlavne medzi mladými ľuďmi, lebo tam človek najrýchlejšie môže si vytvoriť závislosť a tým pádom sa stane trvalým zákazníkom toho, kto to vyrába a predáva,“ povedal o dostupnosti omamných látok Okruhlica.

„Prevádzkovateľ tých automatov určite zjavne upozorňuje o tom, že je tento produkt určený povedzme osobám nad 18 rokov, čím si splní vlastne tú povinnosť,“ vyjadrila sa expertka rady EÚ pre drogovú oblasť Barbora Kuchárová.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková priblížila, že nejde o nedovolenú výrobu. „Je však pravdepodobné, že tieto dve psychoaktívne látky budú zaradené do zoznamu omamných látok a psychotropných látok,“ povedala.

Podľa expertky pre drogovú oblasť je neustále zapisovanie nových drog do zoznamu zakázaných látok, neefektívne. Po každom zákaze, ich výrobcovia vymyslia novú alternatívu. Odporúča, aby sa rodičia s deťmi o tejto téme rozprávali viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko