Na hlavný obsah

Ľudia spisujú petíciu za zákaz zdieľaných kolobežiek. Pridal sa aj syn nedávno zrazenej 63-ročnej chodkyne z Trenčína

Zmenu by mohla priniesť novela zákona.

Ľudia spisujú petíciu za zákaz zdieľaných kolobežiek. Pridal sa aj syn nedávno zrazenej 63-ročnej chodkyne z Trenčína
Ľudia spisujú petíciu za zákaz používania e-kolobežiek v mestách. Foto: RTVS

Ľudia spisujú petíciu za zákaz používania zdieľaných kolobežiek v mestách. Po tom, čo sa stala tragická nehoda v Trenčíne, kde 30-ročný kolobežkár po náraze usmrtil 63-ročnú chodkyňu, volajú aj po sprísnení pravidiel pri používaní súkromných kolobežiek. Zmenu by mohla priniesť novela zákona.

Syn zrazenej chodkyne podpísal po nehode už existujúcu petíciu za zákaz zdieľaných kolobežiek v mestách. „Podpisujem, lebo včera nám jeden bezohľadný a alkoholom podgurážený kolobežkár zabil maminu. Viem, že aj ona urobila chybu, že nešla cez priechod pre chodcov alebo nadchodom, ale keby nešiel veľkou rýchlosťou, takto to dopadnúť nemuselo,“ uviedol syn zrazenej ženy.

Téme sa venovali redaktorky RTVS Dominika Kusá a Karolína Janičíková:

Polícia bude v kontrolách pokračovať

Po tragickej nehode kontrolovala polícia v Trenčíne kolobežkárov a cyklistov. Za štyri hodiny zistili jedenásť priestupkov.

„Za jazdu pod vplyvom alkoholu boli riešení piati vodiči nemotorových vozidiel. Od začiatku roka bolo na území Trenčianskeho kraja evidovaných sedem dopravných nehôd s účasťou kolobežkára, z toho piati boli vinníci týchto nehôd,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Ingrid Krajčíková.

Polícia bude v kontrolách pokračovať. Po veľkom náraste záujmu o zdieľané elektrické kolobežky sa zo sveta ozývajú hlasy po ich regulácii. Argumentom sú najmä vysoká rýchlosť na chodníkoch, nedodržiavanie predpisov či nehodovosť. Do konca augusta musia zmiznúť napríklad z ulíc Paríža. Autori petície za ich zákaz u nás volajú po tom istom.

„Bohužiaľ, aj tragické udalosti posledných dní podčiarkujú, že nielen zdieľané kolobežky, ale aj súkromné, sú nebezpečné v rukách opitých šoférov. Ľudí, ktorí nepoznajú pravidlá,“ povedal iniciátor petície za zákaz zdieľaných e-kolobežiek Miloš Beladič.

Zmenu môže priniesť novela zákona

Ministerstvo vnútra uviedlo, že dopravná polícia zbiera poznatky a skúsenosti s používateľmi kolobežiek. „Predpokladá sa, že sa zohľadní v pripravovanej novele zákona o cestnej premávke, ktorá by sa mala predložiť do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu niekoľkých mesiacov,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Po zmenách volá aj Európsky parlament. Navrhuje pre šoférov elektrických kolobežiek povinné zmluvné poistenie. Náš rezort financií k tomu pripravil novelu zákona. Platiť by mala od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko