Na hlavný obsah

MEDIAN SK pre RTVS: Viac ako tretina Slovákov bude voliť „najmenšie zlo“, prieskumy ovplyvnia málokoho

Najmenej sa rozhodujú podľa predvolebných prieskumov.

MEDIAN SK pre RTVS: Viac ako tretina Slovákov bude voliť „najmenšie zlo“, prieskumy ovplyvnia málokoho
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Občania Slovenska, ktorí sa zúčastnia parlamentných volieb, majú ešte zopár týždňov na to, aby si vybrali stranu, ktorú svojimi hlasmi podporia. Rozhodnúť sa môžu na základe viacerých faktorov. Najviac Slovákov sa však riadi volebným programom, ktorý strany predstavia. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Ako "volebný kompas" použije program politickej strany 40 percent respondentov. Rozhodne sa podľa neho viac ako polovica voličov strany Modrí, Host-Híd (51,1 percenta) a viac ako dve pätiny voličov Progresívneho Slovenska (42,6 percenta) a Hlasu-SD (41,8 percenta).

Na program strany najmenej často hľadia potenciálni voliči Slovenskej národnej strany (SNS) (11,3 percenta), Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) (13 percent) a Demokratov (14,4 percenta).

Viac ako tretina (37 percent) Slovákov bude medzi kandidátmi hľadať "najmenšie zlo". Týmto sa bude riadiť väčšina voličov (61,8 percenta) strany Sloboda a Solidarita (SaS). Prieskum ukázal, že sa takto bude rozhodovať aj necelá polovica voličov KDH (42,9 percenta) a takmer dve pätiny stany Smer-SD (39,9 percenta).

Neovplyvnia ich prieskumy ani blízki

Tohtoroční voliči sa podľa prieskumu riadia výsledkami prieskumov verejnej mienky len sporadicky (päť percent). Rovnako sa nenechávajú pri rozhodovaní ovplyvniť diskusiou v rodine a so známymi. Takto sa rozhoduje desatina opýtaných.

Diskusia v kruhu najbližších ovplyvňuje najmä rozhodovanie voličov strany Modrí, Most-Híd (24 percent) a viac ako pätinu (20,2 percenta) podporovateľov strany Sme rodina. Najmenej často označili túto možnosť voliči Progresívneho Slovenska (6,3 percenta) a Republiky (7,1 percenta).

Prieskumy verejnej mienky majú mienkotvorný charakter najmä u voličov strany SNS (42,2 percenta), Maďarského fóra (38,9 percenta) a Modrých, Most-Híd (28,4 percenta). Najmenší vplyv majú na rozhodovanie potenciálnych podporovateľov Progresívneho Slovenska (2,4 percenta), ovplyvniť sa nimi dá aj minimum voličov Smeru-SD (3,8 percenta) či ĽSNS (5,4 percenta).

Exkluzívny volebný model pre RTVS vykonala agentúra MEDIAN SK medzi 21. a 24. augustom na vzorke 1 005 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko