Na hlavný obsah

Na kúpalisku v Podhájskej nevyčíňalo tornádo, upozorňujú meteorológovia. Oznámili, o aký jav išlo

Odborníci tornádo vylúčili na základe meraní.

Na kúpalisku v Podhájskej nevyčíňalo tornádo, upozorňujú meteorológovia. Oznámili, o aký jav išlo
Areál kúpaliska v Podhájskej zdevastovala búrka. Foto: RTVS

Na termálnom kúpalisku Podhájska v okrese Nové Zámky sa nevyskytlo tornádo, išlo o downburst. Vyplýva to z prieskumu škôd po veternej smršti. TASR o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologické ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

Najväčšie škody po pondelkových (28. 8.) búrkach registrovali v obci Podhájska, predovšetkým na miestnom kúpalisku a v jeho okolí. Odborníci zo SHMÚ v spolupráci s Európskym laboratóriom pre výskum intenzívnych búrok preto v následne v utorok (29. 8.) a starostom obce Jozefom Krajmerom vykonali obhliadku škôd. Cieľom bolo podrobnejšie preskúmať miesto udalosti.

„Z našej analýzy vyplýva, že charakter škôd, ich priestorová distribúcia a trvanie udalosti odpovedajú javu zvanému downburst, ktorý vzniká zo silného zostupného prúdu búrky alebo búrkového systému. Podľa výraznosti škôd je možné odhadovať, že nárazy vetra tam dosahovali až okolo 150 kilometrov za hodinu,“ povedal meteorológ Miroslav Šinger.

SHMÚ zároveň poukázalo, že nešlo o tornádo. Odborníci ho vylúčili na základe meraní a aj typom spôsobených škôd. „Vplyvom cirkulácie vzduchu v okolí tornáda (rotácia a výstupné pohyby s výrazným rozdielom v rýchlosti prúdenia) totiž dochádza k veľmi špecifickým škodám, odlišným od tých, ktoré odborníci z SHMÚ v oblasti zaznamenali,“ vysvetlili.

Vietor niekde dosahoval aj viac ako 100 km za hodinu

Posúdenie výskytu tornáda podľa spôsobených škôd je veľmi náročné a venuje sa tomu málo meteorológov. „Táto úloha si vyžaduje značnú dávku vedomostí a skúseností priamo z terénu, ktorých absencia môže ľahko viesť k nesprávnym záverom,“ skonštatoval Šinger. Dodal, že posúdenie týchto udalostí bežne trvá niekoľko dní, pri rozsiahlejších udalostiach aj dlhšie. Preto je podľa neho vhodné nepodliehať unáhleným záverom a počkať si na výsledky expertízy.

V pondelok neskoro večer sa na západnom Slovensku vyskytli intenzívne búrky. Viaceré z nich podľa meteorológa sprevádzal prívalový dážď a silný vietor. Najviac škôd vplyvom vetra sme zaznamenali v Nitrianskom kraji. „Vietor tam na niekoľkých staniciach SHMÚ, najmä v okresoch Nové Zámky, Nitra a Komárno v nárazoch dosahoval 80 až 90, ojedinele aj viac ako 100 kilometrov za hodinu,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny