Na hlavný obsah

Na Pustom hrade vrcholí najväčší archeologický výskum na Slovensku. Našli aj falošné mince zo začiatku 14. storočia

Na výskume sa podieľajú aj študenti zo zahraničia.

Na Pustom hrade vrcholí najväčší archeologický výskum na Slovensku. Našli aj falošné mince zo začiatku 14. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom. Foto: TASR/Ján Krošlák

Na Pustom hrade vo Zvolene vrcholí najväčší archeologický výskum na Slovensku. Zúčastňujú sa na ňom aj študenti zo zahraničia. Túto sezónu už objavili prvé významné nálezy.

Zvolenský Pustý hrad postavili na prelome 12. a 13. storočia a patril k najvýznamnejším hradom na území dnešného Slovenska. Spravovali z neho takmer celé stredné Slovensko. „Bol jedným z najobľúbenejších sídiel uhorských kráľov z rodu Arpádovcov, ktorí najmä v 13. storočí sa tu často zdržiavali. Jedným z tých lákadiel boli aj poľovačky, ale aj dôležité politické rozhodnutia,“ vysvetlil vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.

Pustý hrad pravdepodobne zanikol v priebehu 14. storočia. Jeho minulosť už dlhodobo skúmajú archeológovia a postupne niektoré časti hradu aj obnovujú. „Na celom hrade sa nachádzali aj početné drevené stavby, ktoré slúžili na hospodárske a remeselné účely,“ dodal.

Téme sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Pri výskume pomáha aj približne 40 študentov z letnej školy archeológie. Maxim z Maďarska skúma Pustý hrad už dvanásty rok. „Otvorili sa tu teraz dve sondy, kvôli tomu, že sa tu objavila nejaká dielňa na opracovanie parohov a kostí. Teraz hľadáme ďalšie časti tejto časti a dielne,“ priblížil účastník letnej školy archeológie z Maďarska Maxim Mordovin.

K významným nálezom z týchto mesiacov patria keramika, hroty šípov či falošné mince zo začiatku 14. storočia. „Používalo sa to ako platidlo. Za takú malú striebornú mincu, nevieme presne koľko mohla mať hodnotu, ale kúpili približne pol kozy,“ uviedol archeológ Miloš Čierny.

Letná škola archeológie prebieha na Pustom hrade do konca augusta a tohtoročný výskum ukončia v priebehu októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny