Na hlavný obsah

Na východe pribúdajú hlásenia o nálezoch starej vojenskej munície. Len počas víkendu pribudli tri

Nálezy sa týkali okresov Svidník, Stropkov a Bardejov.

Na východe pribúdajú hlásenia o nálezoch starej vojenskej munície. Len počas víkendu pribudli tri
Na snímke munícia z vojnového obdobia, Foto: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

Hneď tri oznámenia o náleze vojenskej munície prijala počas predchádzajúceho víkendu prešovská krajská polícia. Nálezy sa týkali okresov Svidník, Stropkov a Bardejov. Informoval o tom prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Ako uviedol, v sobotu (26. 8.) oznámil 38-ročný muž na linke 158, že počas kosenia trávnika na pozemku svojej chalupy v okrese Svidník našiel pod priľahlou hospodárskou budovou dva kusy vojenskej munície. Krajský pyrotechnik po príchode na miesto určil, že ide o mínomentný granát 82 milimetrov a pechotný náboj. „Nájdená munícia bola pyrotechnikom za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení prevzatá k zneškodneniu,“ uviedol Džobanik.

V rovnaký deň prijala polície oznámenie o náleze povojnovej munície v katastri obce Brusnica v okrese Stropkov. Pri výkope zeminy v uličke za miestnym kostolom sa nachádzalo päť kusov munície. „Privolaný krajský pyrotechnik určil, že ide o pechotné náboje. Aj táto munícia bola za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení prevzatá k zneškodneniu,“ dodal policajný hovorca.

V nedeľu (27. 8.) pridal oznámenie aj 28-ročný muž, ktorý našiel povojnovú muníciu v lese v katastrálnom území obce Smilno v bardejovskom okrese. Privolaný krajský pyrotechnik určil, že ide o muničný element z obdobia 1. svetovej vojny a tento prevzal k zneškodneniu.

„Ak nájdete muníciu, rozhodne s ňou nemanipulujte, nevyberajte ju a nenoste na policajné oddelenie. Miesto nálezu čímkoľvek označte a bezodkladne kontaktujte políciu na bezplatnej linke 158. Polícia preverí, či sa jedná o muníciu a rozhodne o ďalšom postupe a spôsobe zlikvidovania munície,“ dodal k postupu pri náleze munície Džobanik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny