Na hlavný obsah

Na výrobu zelenej energie použijú vodu s vysokou teplotou. Geotermálna elektráreň môže zásobovať tisíce domácností

Vznikne pri Ľuboticiach v okrese Prešov.

Na výrobu zelenej energie použijú vodu s vysokou teplotou. Geotermálna elektráreň môže zásobovať tisíce domácností
Vizualizácia projektu geotermálnej elektrárne. Foto: RTVS

Geotermálnu elektráreň pri Ľuboticiach v okrese Prešov podporila aj krajská samospráva. Stáť to bude 65 miliónov eur. Investor využije 140-stupňovú vodu na výrobu zelenej energie. Zužitkovať sa bude dať aj odpadové teplo. Na jar tu kvitla repka olejná. Dnes je miesto, kde sa zrealizuje prieskumný vrt vzdialený takmer dva kilometre od obce Ľubotice, už oraniskom.

„Na jar by sme chceli začať s prieskumným vrtom,“ informoval predseda Predstavenstva PW Energy, a. s., Košice Milan Jankura. „Práve geotermálna energia nepotrebuje ani vietor, ani slnko – ide 24 hodín denne,“ povedala starostka Ľubotíc Nicole Rubisová.

Projektu geotermálnej elektrárne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Hĺbiť budú do štvorkilometrovej hĺbky. Investor na tieto práce vypíše medzinárodný tender. Využiť chce na to aj granty. „My sme privátny subjekt počítame s asi 50-percentnou intenzitou pomoci a hľadáme. Verím, že sa urobia aj schémy, aj konkrétne výzvy, do ktorých sa môžeme zapojiť,“ uviedol Jankura.

Elektráreň by mohli dokončiť v roku 2026. Vyrobiť by mala toľko elektrickej energie, aby to postačilo pre 20-tisíc domácností. Výhody očakávajú hlavne v Ľuboticiach.

„Niektorí obyvatelia sa už vidia v akvaparku, tiež sú to tí poľnohospodári na pestovanie zeleniny celoročne vykurované. Je to veľká výhoda pre obec jednak pri získaní elektrickej energie, a tiež budeme využívať aj to zbytkové teplo,“ skonštatovala Rubisová.

Projekt podporuje aj krajská samospráva. „Tento projekt obnoviteľných zdrojov, nárast zelenej ekonomiky. Podpora je kľúčová priorita našej spoločnosti,“ dodala vedúca odboru strategického rozvoja Prešovského kraja Martina Slivková.

Pri využívaní zelenej energie počíta kraj s menšími emisiami, väčším záujmom investorov aj preto, že neďaleko elektrárne by mohol vzniknúť aj zelený priemyselný park. Neďaleko plánujú aj juhovýchodný obchvat mesta Prešov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny