Na hlavný obsah

Náročný deň horských záchranárov v Tatrách: Pomáhali viacerým zraneným a vyčerpaným turistkám

Pomoc si privolali ženy z Poľska a Česka.

Náročný deň horských záchranárov v Tatrách: Pomáhali viacerým zraneným a vyčerpaným turistkám
Horskí záchranári pomáhali v Tatrách zraneným a vyčerpaným turistkám. Foto: www.hzs.sk

Horskí záchranári mali v utorok (15. 8.) v Tatrách viaceré výjazdy, pri ktorých pomáhali zraneným a vyčerpaným turistkám. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webstránke.

Popoludní zasahovali záchranári HZS z Vysokých Tatier pri Reinerovej útulni. Pádom na chodníku si spôsobila tržné poranenie hlavy 61-ročná poľská turistka.

„Po ošetrení ju záchranné vozidlo HZS transportovalo k Domu HZS v Starom Smokovci. Odovzdali ju do starostlivosti posádke RZP, s ktorou pokračovala do nemocnice na ďalšie ošetrenie,“ uvádzajú horskí záchranári.

Horských záchranárov popoludní prostredníctvom tiesňovej linky kontaktovala 60-ročná Slovenka, ktorá sa nachádzala v lese neďaleko Štrbského plesa a náhle ju postihla nevoľnosť, spojená s tŕpnutím končatín a zvracaním.

„Záchranárom nevedela udať svoju presnú polohu. O súčinnosť požiadali posádku VZZS, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vyzdvihla jedného záchranára HZS. Spoločne smerovali k Štrbskému plesu,“ informujú záchranári s tým, že ženu sa podarilo vypátrať pomocou lokalizácie jej hovoru na tiesňovú linku. Následne ženu letecky transportovali do nemocnice v Poprade.

Pomoc dvom vyčerpaným turistkám

Podvečer horských záchranárov krátko po sebe požiadali o pomoc dve vyčerpané ženy. „Vo Vysokých Tatrách sa v oblasti Lavínového štítu nachádzala 46-ročná poľská horolezkyňa, ktorá po celodennej horolezeckej túre nebola schopná zostúpiť do doliny. Rovnako v Západných Tatrách na hrebeni medzi Salatínom a Spálenou potrebovala pomoc vyčerpaná 41-ročná poľská turistka. O súčinnosť v oboch prípadoch požiadali Letku Ministerstva vnútra SR,“ informuje HZS.

Pomoc záchranárov HZS podvečer potrebovala i 55-ročná Češka na Chate Pieniny v obci Lesnica v okrese Stará Ľubovňa. Počas vystupovania z raftu sa pošmykla a spôsobila si tržné poranenie predkolenia. Po ošetrení záchranármi HZS ju previezli do Veľkého Lipníka a odovzdali posádke RZP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny