Na hlavný obsah

Nebezpečná dlažba v centre Nitry sa hýbe už niekoľko rokov. Mesto na jej opravu nemá peniaze

Došlo už aj k úrazom.

Nebezpečná dlažba v centre Nitry sa hýbe už niekoľko rokov. Mesto na jej opravu nemá peniaze
V Nitre sa chodcom na pešej zóne hýbe dlažba od nohami. Foto: RTVS

Dlažba na pešej zóne v centre Nitry sa ľuďom hýbe pod nohami. A to napriek tomu, že ju na pokračovanie niekoľko rokov opravujú. Mesto na jej generálnu opravu nemá peniaze, nedávno však muselo zaplatiť odškodné za úraz spôsobený vyčnievajúcou dlažbou.

Obyvatelia Nitry sa na takúto uvoľnenú kamennú dlažbu na pešej zóne sťažujú roky. Zvuky, ktoré vydáva, nazvali zvonkohra. Seniori hovoria, že si musia dávať pozor, aby nezakopli. „V opätkoch neviem, ako mladé ženy chodia. To si teda neviem predstaviť. Ja mám problém aj s balerínami,“ priblížila miestna obyvateľka.

Mesto túto dlažbu na pešej zóne uložilo v polovici 90. rokov minulého storočia. Peniaze na jej komplexnú opravu nemá, tak ju po kúskoch opravuje. „Opravujeme to primárne internými kapacitami, občas je použitá aj externá firma,“ vysvetli viceprimátor Nitry Peter Mezei.

Na oprave dlažby pracujú dvaja zamestnanci Strediska mestských služieb. Aktuálne ich z pešej zóny odvolali, robotu majú pred mestským úradom. „Tieto lokálne opravy alebo bodové chyby robíme absolútne amatérskym spôsobom. Jediné, čo tu pomôže, je pristúpiť k profesionálnej oprave,“ povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Nitre Štefan Štefek.

Dlažbe na pešej zóne v Nitre sa venoval redaktor Miroslav Lyko:

Opatrenia proti ničeniu dlažby

Radnica upozorňuje, že robí aj opatrenia, ktoré majú predísť ničeniu dlažby. Nedávno na pešej zóne sprísnila pravidlá na vjazd zásobovacích áut. „Je obmedzený tonážou vozidiel. Je tam povolený vjazd len do tri a pol tony,“ uviedol náčelník mestskej polície v Nitre Erik Duchoň.

Mesto v minulosti riešilo aj úrazy na vyčnievajúcej dlažbe, väčšinou išlo o poistné udalosti. Jeden prípad skončil na súde, ktorý rozhodol, že radnica musí poškodenej vyplatiť viac ako 2 500 eur plus úroky z omeškania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny