Na hlavný obsah

Nevhodný bozk Rubialesa nezostane bez odozvy. Španielska futbalová federácia zvolala mimoriadne zasadnutie

Jeho čin vyvolal vlnu kritiky nielen v Španielsku.

Nevhodný bozk Rubialesa nezostane bez odozvy. Španielska futbalová federácia zvolala mimoriadne zasadnutie
Prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales (vľavo) a tréner ženskej futbalovej reprezentácie Šapnielska Jorge Vilda. Foto: TASR/AP

Španielska futbalová federácia (RFEF) zvolala na piatok mimoriadne zasadnutie v súvislosti s incidentom, ktorý sa odohral počas záverečného ceremoniálu po finálovom zápase MS futbalistiek v Sydney. Prezident RFEF Luis Rubiales pobozkal na ústa reprezentantku Jennifer Hermosovú, čo v Španielsku vyvolalo ostrú kritiku a rozpaky.

Rubiales objal každú hráčku a dal im bozk na tvár, avšak Hermosovú ako jedinú pobozkal priamo na ústa. Hoci situáciu najprv zľahčil a vyhlásil, že išlo o spontánne gesto, neskôr sa za bozk ospravedlnil.

„Asi som urobil chybu. Tu sme to všetci považovali za niečo prirodzené a normálne, ale zdá sa, že to spôsobilo rozruch. Musím sa ospravedlniť, nedá sa to obísť. Musím sa z toho poučiť a pochopiť, že ako prezident takej dôležitej inštitúcie, akou je RFEF, musím byť opatrnejší. Najmä počas osláv a podobných udalostiach,“ uviedol v pondelok Rubiales.

Ospravedlnenie nestačí

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sancheza však samotné ospravedlnenie nestačí. „To, čo sme videli, bolo neprijateľné gesto, ale ospravedlnenie pána Rubialesa nestačí a nie je ani primerané. Preto by mal pokračovať v podnikaní krokov na objasnenie toho, čo sme všetci videli v médiách,“ vyhlásil o deň neskôr. RFEF sa rozhodla konať.

„Na základe najnovších udalostí, ktoré sa odohrali počas slávnostného ceremoniálu na majstrovstvách sveta futbalistiek, informujeme o tom, že federácia začne interné vyšetrovanie,“ citovala z vyhlásenia federácie agentúra DPA.

Incident vyvolal rozruch aj medzi ostatnými politikmi. „Je to forma sexuálneho útoku, ktorým my ženy trpíme každý deň a ktorá bola doteraz neviditeľná, no nesmieme ju normalizovať,“ napísala na sociálnej sieti španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová.

Bezprostredne po situácii sa vyjadrila aj Hermosová. Počas živého vysielania na Instagrame povedala, že sa jej to nepáčilo. Neskôr však vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: „Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti.“

Španielky v nedeľnom finále triumfovali nad Angličankami 1:0 a premiérovo získali zlaté medaily. Stali sa piatymi víťazkami MS, štyrikrát triumfovali USA, dva tituly vybojovali Nemky a po jednom zlate získali Nórky a Japonky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport