Na hlavný obsah

Niektoré žiarivky si už nekúpite, pre zákaz ich prestali vyrábať. Nahradiť ich majú ekologickejšie varianty

Hlavným dôvodom je, že obsahujú ortuť.

Niektoré žiarivky si už nekúpite, pre zákaz ich prestali vyrábať. Nahradiť ich majú ekologickejšie varianty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Klasické trubicové žiarivky sa prestali vyrábať. Rozhodla tak Európska komisia. Hlavným dôvodom je, že obsahujú ortuť, ktorá je zakázaná. Táto zmena sa dotkne najmä starších budov, škôl či bytoviek, keďže mnohé z nich stále svietia tými starými.

Obchody dopredávajú posledné trubicové žiarivky. Nahradiť ich majú účinnejšie LED svietidlá. „Tým, že nám výroba týchto žiariviek končí, treba každú jednu takúto výmenu dobre premyslieť tak, aby sme naozaj potom vedeli dosiahnuť aj úspory,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SEIA) Stanislav Jurkovič.

Podľa SEIA používatelia LED svietidiel dokážu ušetriť až 30 percent nákladov na energiu. Pokiaľ sa osvetlenia dajú regulovať, môžu ušetriť ďalších 20 percent. Dotkne sa to najmä garáží, starších budov, bytoviek či škôl.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Namiesto žiarivky sa dá do pôvodného svietidla osadiť trubica LED. Predseda Svetelnotechnickej spoločnosti túto možnosť neodporúča a tvrdí, že sa do LED svietidiel oplatí investovať aj pre ich dlhú životnosť. Najlepšie je vymeniť celé svietidlá za nové.

„Ide to do tých peňazí, ale vzhľadom na tie hodiny a hodiny denného používania, tak sa to vráti. Samozrejme, ekologická stránka je veľmi dôležitá. Spracovanie odpadu z tých trubíc, a tak ďalej,“ myslí si riaditeľ Gymnázia Bilíková Daniel Kasala.

SEIA ponúka záujemcom finančnú pomoc. „Z plánu obnovy budeme mať pripravenú výzvu, ktorá bude umožňovať preplatenie výmeny tohto osvetlenia vo verejných budovách,“ sľubuje Jurkovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika