Na hlavný obsah

Niektorí politici chcú zjednodušiť odvolávanie šéfa bezpečnostného úradu. Hovoria, že sa o to v minulosti pokúšali

Roman Konečný z funkcie napriek obvineniu nemusí odstúpiť.

Niektorí politici chcú zjednodušiť odvolávanie šéfa bezpečnostného úradu. Hovoria, že sa o to v minulosti pokúšali
Obvinený šéf NBÚ Roman Konečný. Foto: RTVS

Kým obvinený riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) by mal v stredu (23. 8.) vo funkcii skončiť, v rovnakej kauze obvinený šéf Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na svojom poste ostáva. Odvolať ho totiž môže len parlament. Časť politikov chce preto jeho odvolávanie zjednodušiť.

Romana Konečného zadržali elitní policajti spolu s ďalšími vysoko postavenými úradníkmi počas akcie Rozuzlenie. Obvinili ho z marenia vyšetrovania korupcie. Obvinenie má podľa obhajoby viacero chýb. Roman Konečný preto opustiť funkciu riaditeľa nemieni.

„Pán riaditeľ je stíhaný ako príslušník NBÚ a pán riaditeľ nie je príslušník NBÚ. Vnímame, že vo veci sa nachádza vážny právny nedostatok, ktorý neumožňuje stíhanie pána riaditeľa NBÚ,“ skonštatoval obhajca Konečného Michal Mišík. „Vzhľadom k tomu, čo teraz povedal pán advokát, nevidím dôvod na odstúpenie z funkcie,“ vyjadril sa Konečný.

Možnému odvolávaniu šéfa NBÚ sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Aj keď je obvinený, odstúpiť nemusí

Aj keď Roman Konečný čelí obvineniu, podľa zákona z funkcie odstúpiť nemusí. A odvolať ho nemôže ani prezidentka či vláda. Niektorí politici s tým nesúhlasia. „Bolo tu viacero pokusov, ako upraviť zákon o fungovaní NBÚ, tieto otázky sa nepodarili vyriešiť v parlamente,“ skonštatoval nezaradený poslanec Juraj Šeliga.

„Ja osobne aj SaS sme sa v tomto volebnom období pokúsili zmeniť zákon tak, aby bol šéf NBÚ odvolateľný, ako to bolo stále doteraz. Ale Sme rodina tú zmenu zablokovala,“ uviedol poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Politici, ktorí so súčasným právnym stavom súhlasia, sa domnievajú, že to chráni pozíciu šéfa NBÚ pred politickými tlakmi a možnej svojvôli vyšetrovateľov. „Polícia bude určovať, kto bude šéfom NBÚ, polícia tu bude určovať, kto bude šéfom SIS. Polícia tu bude určovať, kto bude ministrom vnútra?“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Keby mohli, tak podľa mňa, tak v rámci toho svojho scenára už boli nachystaní odvolať aj šéfa NBÚ,“ podotkol poslanec a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Aj najsilnejšia opozičná strana trvá na tom, aby o funkcii riaditeľa NBÚ rozhodoval parlament. „Muselo by sa povedať, že, áno, môžete tohto človeka obviniť napríklad len vtedy, keď s tým národná rada bude súhlasiť,“ uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Roman Konečný je spolu s ďalšími obvinenými v kauze Rozuzlenie, stíhaný na slobode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko