Na hlavný obsah

Nový urgent v Nitre má zastrešovať všetko, čo pacient potrebuje. Budovať ho pomôžu aj iné nemocnice

Lekári kolegom odovzdajú svoje know-how.

Nový urgent v Nitre má zastrešovať všetko, čo pacient potrebuje. Budovať ho pomôžu aj iné nemocnice
Nový nitriansky urgent má byť pre pacienta všetko pod jednou strechou. Foto: RTVS

Nitrianskej fakultnej nemocnici pomôžu pri budovaní urgentného príjmu – Fakultná nemocnica Trnava (FNT) a Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). Zaviazali sa k tomu v memorande. Odovzdajú svoje skúsenosti a pomôžu aj pri príprave zdravotníkov.

Nechirurgický urgentný príjem v nitrianskej nemocnici sídli v ambulantnom trakte interného oddelenia. Všetky diagnostické ambulancie s CT prístrojom či röntgenom sú v inej budove. V Nitre tak o novom urgentnom príjme, kde bude pre pacienta všetko pod jednou strechou, hovoria roky.

„Na prízemí sa bude nachádzať urgent, na prvom poschodí budú centrálne operačné sály, aby pacienta ihneď diagnostikovali a zoperovali,“ opísal riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra Michal Fajin.

Novému urgentu v Nitre sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Budovu urgentného príjmu postavia ako prístavbu k existujúcemu chirurgickému pavilónu. Nový riaditeľ ho chce mať hotový do dvoch rokov. Vďaka podpísanému memorandu o spolupráci, využije skúsenosti UNB a FNT.

„Vieme ponúknuť to know-how aj z pohľadu jednak medicínskeho, ale aj z pohľadu toho technického. To znamená, aké zabezpečenie, aké vybavenie, aký materiál a aký ľudský personál treba do takéhoto urgentu dať,“ skonštatoval riaditeľ FNT Vladislav Šrojta.

„Najdôležitejší je ľudský faktor, aby ste mali ľudí, ktorí sú erudovaní a ktorí majú záujem tam pracovať. Tých skúseností s urgentným príjmom máme,“ podotkol riaditeľ UNB Alexander Majer.

Leteckí záchranári upozorňujú aj na spojitosť urgentného príjmu s heliportom. V Nitre chcú vybudovať aj ten. „Ideálny stav by bol, keby tu bola pristávacia plocha, respektíve heliport, priamo napojený na urgentný príjem,“ dodala lekárka Katarína Brštiaková.

Memorandum o spolupráci medzi tromi najväčšími nemocnicami na západnom Slovensku im umožní aj vzájomné využitie špecialistov a medicínskych programov, napríklad v oblasti neurochirurgie, gastroenterológie či hrudníkovej chirurgie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny