Na hlavný obsah

O diaľnici na Zemplín sa hovorí už roky, premávka hustne. Štát sa usilujú presvedčiť ľudia aj aktivisti

Dôležitosť diaľnice podčiarkuje aj vojna na Ukrajine.

O diaľnici na Zemplín sa hovorí už roky, premávka hustne. Štát sa usilujú presvedčiť ľudia aj aktivisti
Cesta v obci Dargov. Foto: RTVS

O diaľnici z Košíc na Zemplín sa hovorí už roky. Kedy sa začne stavať však doteraz známe nie je. Aktivisti už tretíkrát sčítavali autá. Zistili, že ich počet sa každý rok zvyšuje.

Obcou Dargov prešlo za dva augustové piatky v priemere takmer 20,5 tisíca áut denne. Je to zhruba o 500 áut viac ako minulý rok. Aktivisti aj občania sa snažia štát presvedčiť, že jediným riešením je plnohodnotná štvorprúdová diaľnica.

„Tí ľudia, ktorí chcú prejsť na druhú stranu cesty, musia čakať desať aj pätnásť minút. Aj keď sú priechody, aj na priechodoch im nedajú prednosť tie autá,“ priblížil starosta obce Dargov Ján Kiš. „Od štrnástej do osemnástej hodiny je tu taká intenzita dopravy, každú dve a štvrť sekundu prechádza jedno auto,“ povedal predseda OZ Diaľnica na Zemplín Peter Báthory.

Diaľnici z Košíc na Zemplín sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Aktuálne sa pracuje na štúdii realizovateľnosti. Tá by mala zhruba do konca roka navrhnúť viacero variant diaľnice na Zemplín. Jej dôležitosť podčiarkuje aj vojna na Ukrajine, a to pri vývoze produktov, ale aj pri obnove krajiny po vojne.

„Do úvahy prichádzajú prakticky len štyri krajiny. Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Poľsko. A ak toto Slovensko nevyužije, tak potom ten východ sa nám nikdy nepodarí povzniesť,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu dopravy Jaroslav Kmeť.

Financie z externých zdrojov

Financie na prípravu a výstavbu diaľnice by mali ísť najmä z externých zdrojov. Aktivisti upozorňujú, že diaľnica by do regiónu priniesla najmä lepšie možnosti pre obyvateľov. „Sedem z ôsmich okresov na Zemplíne, ktoré nemajú pripojenie na cestnú infraštruktúru, patrí medzi najmenej rozvinuté,“ priblížil Báthory.

Kedy by sa malo začať s výstavbou diaľnice na Zemplíne, zatiaľ jasné nie je. Možné je, že stavať sa začne od ukrajinskej hranice smerom ku Košiciam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny