Na hlavný obsah

Obce na východe ostali bez internetu. Zlodeji ukradli kilometre káblov, nefungujú tam ambulancie ani pošta

Zlodeji meď predajú vo výkupniach.

Obce na východe ostali bez internetu. Zlodeji ukradli kilometre káblov, nefungujú tam ambulancie ani pošta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obce v okolí Prešova majú problém so zlodejmi, ktorí kradnú káble. Desiatky domácností tak zostávajú bez internetu, nefungujú ambulancie či pošta. Zlodeji meď predajú vo výkupniach. Miestni tvrdia, že ide o organizované skupiny.

Zlodeji káblov po sebe nechali len rozkopané miesta. Podľa miestnych sa jamy tiahnu až v desaťkilometrovej dĺžke. Sú viac ako meter hlboké. Po zlodejoch zostala v teréne len výstražná fólia. „Bohužiaľ, došlo k výpadku v celej obci a dokonca aj vo viacerých obciach, takže momentálne sme bez internetu a bez pevnej linky,“ hovorí starosta obce Bajerov Vladimír Mruz.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Výpadky internetu postihli aj ambulancie. Pre nefunkčnosť siete majú problém mnohé ďalšie inštitúcie a obyvatelia sa tak nedostanú k všetkým službám.

„Kvôli výpadku internetu nedokáže poskytovať poštové služby pošta v Bardejove. Je dočasne zatvorená,“ uviedla Slovenská pošta v stanovisku.

Operátor predbežne vyčíslil škody na 17,5 tisíc eur. „Prevádzka na metalickom vedení pre obce Rokycany, Brežany, Bajerov, Žipov a Kvačany je v štádiu riešenia. Vzhľadom na komplikované opravy v nedostupnom teréne by služby mali postupne nabiehať,“ priblížila spoločnosť Slovak Telekom v stanovisku.

Jamy začal zasypávať aj poškodený poľnohospodár. Polícia už vo veci koná. „Prešovský okresný vyšetrovateľ v tomto prípade vedie trestné stíhanie vo veci poškodzovania a prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. V prípade sú momentálne vykonávané všetky procesné úkony ako aj opatrenia vedúce k zisteniu páchateľa,“ informovala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.

Ľudia z obcí sa domnievajú, že ide o dve skupiny zlodejov. Tvrdia, že káble vykopávali aj v noci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny