Na hlavný obsah

Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty, opísal útok na Černihiv ukrajinský prezident

O život prišlo sedem ľudí.

Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty, opísal útok na Černihiv ukrajinský prezident
Muž zakrýva mŕtve telo po ruskom útoku v ukrajinskom Černihive. Foto: TASR/AP

Pri útoku ruskej armády na mesto Černihiv na severe Ukrajiny prišlo v sobotu (19. 8.) o život sedem ľudí, informovala na svojom webe britská stanica BBC. Minister vnútra Ihor Klymenko v statuse na platforme Telegram dodal, že zranených bolo 110 ľudí.

O útoku na Černihiv na sociálnych sieťach informoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom spresnil, že ruská armáda zasiahla hlavné námestie vrátane činoherného divadla a univerzity.

„Námestie, polytechnická univerzita, divadlo. Obyčajná sobota, ktorú Rusko premenilo na deň bolesti a straty. Sú tu mŕtvi, sú tu zranení,“ napísal v statuse na platforme Telegram. BBC dodala, že v budove divadla sa práve koná výstava výrobcov dronov.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus predtým informoval, že centrum mesta pravdepodobne zasiala balistická raketa. Ľudí vyzval, aby „zostali v úkrytoch“. V celej oblasti vyhlásili letecký poplach. Velenie ukrajinských vzdušných síl varovalo, že ruská armáda by mohla do útokov nasadiť drony.

Sever Ukrajiny ušetrený od prudkých bojov

Černihiv leží približne 150 kilometrov severne od Kyjeva smerom k hraniciam s Bieloruskom. Ruské jednotky do tohto mesta vstúpili, keď 24. februára 2022 vtrhli na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane toho z Bieloruska. Ukrajinské jednotky potom nepriateľských vojakov vytlačili.

Odvtedy sa sever Ukrajiny do značnej miery ušetril od prudkých bojov, aké naďalej zúria na východe a juhu.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1692830218338107595

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet