Na hlavný obsah

Obyvatelia Detvy majú obavy o zvieratá z miestneho družstva, ovce sú v zlom stave a bez dozoru. Majiteľ to odmieta

K ovciam viackrát volali dobrovoľníkov z útulku.

Obyvatelia Detvy majú obavy o zvieratá z miestneho družstva, ovce sú v zlom stave a bez dozoru. Majiteľ to odmieta
Na snímke zúbožená ovca z detvianskeho družstva. Foto: RTVS

Hospodárske zvieratá v detvianskom družstve sú v zlom stave a pohybujú sa bez dozoru. Dlhodobo na to upozorňujú viacerí obyvatelia. Majiteľ družstva to odmieta.

Družstvo sa nachádza v mestskej časti Piešť, vzdialenej asi tri kilometre od Detvy. Nedostatočnú starostlivosť o dobytok dlhodobo kritizuje tamojší obyvateľ Martin Kľačanský. Ovce z družstva sa neraz zatúlali priamo na jeho pozemok. „Táto ovca môže mať maximálne dva roky podľa zubov a je v takomto zúboženom stave. Ledva stojí na nohách,“ povedal.

Pred pár týždňami privolal k jednej z takýchto oviec aj policajnú hliadku. „Na mieste sa zistilo, že zviera patrí neďalekému družstvu. Kontaktovali sme teda majiteľa zvieraťa, ktorý mal následne zabezpečiť jeho odpratanie z pozemku,“ vysvetlila hovorkyňa krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

„Pri tomto plote som našiel tú spomínanú ovečku tri týždne dozadu. Zamestnanec družstva priamo pred očami policajtov ju odvliekol, zdvihol asi meter a pol do výšky a hodil ju cez ten plot,“ priblížil situáciu pán Kľačanský.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Na pomoc privolali aj dobrovoľníkov z útulku

K ovciam niekoľkokrát privolali aj dobrovoľníkov z miestneho útulku. Našli ich na rôznych miestach oddelené od stáda a mimo areálu družstva. „Ovce boli vychudnuté a zaparazitované. Určite nebolo o nich adekvátne v rámci welfare postarané. Tie ovce boli už pred smrťou, čiže v katastrofálnom stave,“ uviedla Petra Kmeťková z OZ Zvieratkovo SK.

Chovateľ z miestneho družstva sa odmietol vyjadriť pred kamerou a poskytol nám len písomné stanovisko. „Tvrdenie o údajnom zlom zaobchádzaní, resp. týraní zvieraťa odmietam v plnom rozsahu,“ napísal chovateľ Rudolf Michalovský.

Na problém sme upozornili aj Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu vo Zvolene. Tá prisľúbila, že na základe nášho podnetu začne vo veci konať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny