Na hlavný obsah

Otvorenie mimoriadnej schôdze je neisté. Smer-SD žiada koniec Š. Hamrana vo funkcii, politológovia hovoria o predvolebnej kampani

Fico hovorí o policajnom prevrate.

Otvorenie mimoriadnej schôdze je neisté. Smer-SD žiada koniec Š. Hamrana vo funkcii, politológovia hovoria o predvolebnej kampani
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Policajnou akciou v bezpečnostných zložkách by sa mal na budúci týždeň zaoberať mimoriadne aj parlament. Zatiaľ nie je isté, či sa podarí schôdzu otvoriť. Rokovanie iniciovala strana Smer-SD. Podľa politológov ide však o pokračovanie kampane.

„Máme na Slovensku policajný prevrat. Je to prevrat v bezpečnostných zložkách, toto je všetko jeden zúfalý pokus prezidentky a celej tejto bandy zmeniť pomery pred parlamentnými voľbami,“ tvrdí predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Zvolaniu mimoriadnej schôdze sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Samotný spis má päť zväzkov, 1 200 strán. Zrejme predpokladáte, že to sa nedalo vytvoriť teraz, aby sa tu akýmkoľvek spôsobom spolu s pánom Sorosom, ktorý má 93 rokov, manipulovali trestné konania tesne pred voľbami,“ reagoval prezident policajného zboru SR Štefan Hamran.

Sociálni demokrati žiadajú hlavu policajného prezidenta Štefana Hamrana, vyšetrovateľov, známych aj ako Čurillovci, chcú zas postaviť mimo služby.

Mimoriadnu schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na budúci týždeň na pondelok (21. 8.), či sa ju napokon podarí otvoriť, nateraz zostáva otázne.

„Pri otvorení schôdze budeme hlasovať za jej otvorenie,“ vyhlásil Kollár.

Podporíme zvolanie mimoriadnej schôdze. Sme aj za zvolanie mimoriadneho výboru pre kontrolu SIS,“ uviedol predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Poslanci okolo bývalého premiéra Eduarda Hegera chceli s vybranými stranami diskutovať o tom, ako budú v pondelok postupovať. Ich zástupcovia však na stretnutie neprišli.

Súčasť predvolebnej kampane?

„My sa, samozrejme, nezaprezentujeme, budeme všetci v robote. V SaS, PS a v OĽANO nevedia rátať? Tu reálne hrozí, že v pondelok bude otvorená schôdza, kde chce parlament prostredníctvom Roberta Fica prikázať vláde, aby zasiahla do vyšetrovania,“ vyhlásil člen predsedníctva strany Demokrati Juraj Šeliga.

„Nesúhlasíme s vytĺkaním politického kapitálu a odkazovaním si cez média. Mimoriadnu schôdzu nepodporíme a nevidíme dôvod sa v tomto kroku koordinovať. Navyše, Eduard Heger mal takmer dva roky na odvolanie šéfa SIS Michala Aláča a neurobil vôbec nič, teraz nám teda tieto reči prídu pokrytecké,“ reagovala na výzvu Demokratov strana SaS.

„Snahu Smeru o otvorenie mimoriadnej schôdze nepodporíme, pretože sa odmietame podieľať na šírení Ficových konšpirácií,“ napísala v stanovisku strana Progresívne Slovensko.

„Na mimoriadnu schôdzu poslanci za hnutie OĽANO a priatelia, samozrejme, prídu. Cirkusu hysterického Fica sa určite zúčastňovať nebudeme,“ oznámil predseda hnutia Igor Matovič.

Politológovia vidia v mimoriadnej schôdzi len súčasť predvolebnej kampane. „Predpokladám, že sa i naďalej časť politikov a politického spektra bude túto situáciu pragmaticky a z istého hľadiska aj pochopiteľne, snažiť sa využiť vo svoj prospech,“ očakáva politológ z Inštitútu pre kresťansko-demokratickú politiku Marián Sekerák.

„Ak sa ešte niečo v blízkej budúcnosti ukáže, tak to môže zatriasť preferenciami,“ myslí si politológ z Prešovskej univerzity Gabriel Székely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko