Na hlavný obsah

Po piatich rokoch z parížskych ulíc zmiznú elektrické kolobežky, rozhodli o tom v ľudia referende

Zákaz sa týka iba zdieľaných kolobežiek.

Po piatich rokoch z parížskych ulíc zmiznú elektrické kolobežky, rozhodli o tom v ľudia referende
Ilustračná snímka elektrických kolobežiek. Foto: Unsplash

Podľa vyhlášky vydanej mestskými orgánmi musia zdieľané elektrické kolobežky zmiznúť z ulíc francúzskeho hlavného mesta do konca augusta. Ich majitelia tak začali sťahovať 15 000 kolobežiek do iných miest, kde pokračujú v prevádzke služby. Parížske kolobežky sa teraz budú používať v iných francúzskych mestách alebo napríklad v Kodani, Londýne či Tel Avive. Uviedol to denník Le Figaro.

V Paríži túto službu ponúkajú tri spoločnosti: Dott, Lime a Tier Mobility. Spoločnosť Lime uviedla, že kolobežky stiahne na svojej prestupnej stanici na predmestí Paríža a potom ich pošle do Lille v severnom Francúzsku, Kodane, Londýna alebo Nemecka. V Paríži plánuje spoločnosť Lime naďalej ponúkať „bezplatnú dopravu“ a v hlavnom meste zriadi flotilu 10 000 zdieľaných bicyklov. Uviedol to riaditeľ spoločnosti Lime vo Francúzsku Hadi Karam.

Konkurenčná spoločnosť Dott začala v júli sťahovať z ulíc svojich 5 000 kolobežiek rýchlosťou 500 kusov týždenne. Postupne ich čistí, v prípade potreby opravuje a ďalej posiela do Bordeaux, Tel Avivu, Izraela alebo Belgicka.

Tretí prevádzkovateľ, spoločnosť Tier, využije tretinu parížskych skútrov v obciach v okolí Paríža a dve tretiny pošle do Berlína a Varšavy.

Rozhodli obyvatelia mesta v referende

Elektrické kolobežky sú v Paríži od roku 2018. O ukončení služby rozhodli obyvatelia mesta v referende v apríli tohto roku. Deväťdesiat percent voličov bolo proti, ale na hlasovanie prišlo len osem percent oprávnených voličov. Od septembra bude Paríž prvým európskym hlavným mestom, ktoré na svojom území úplne zakáže zdieľané elektrické kolobežky, dodáva Le Figaro.

Proti zdieľaným kolobežkám v Paríži sa zdvihla vlna kritiky, najmä kvôli množiacim sa nehodám, z ktorých niektoré boli smrteľné. Súkromné elektrické kolobežky budú môcť ľudia v Paríži používať aj po 1. septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet