Na hlavný obsah

Potravinári si na odklad v platení odvodov ešte počkajú. Aj keď nový zákon už platí, medzi výrobcami je zmätok

Výška odvodov sa zatiaľ nemení.

Potravinári si na odklad v platení odvodov ešte počkajú. Aj keď nový zákon už platí, medzi výrobcami je zmätok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výrobcovia potravín si na šesťmesačný odklad v platení sociálnych odvodov budú musieť počkať. Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že aj keď je zákon už účinný, výška odvodov sa zatiaľ nemení a platiť majú rovnako ako doteraz. Právnik hovorí, že politici sa s účinnosťou zákona unáhlili. Spôsobili tak u potravinárov zbytočný zmätok.

Výrobcovia potravín očakávali, že už v septembri štátu odvedú z augustových miezd nižšie odvody. Presne tak to hovorí zákon, ktorý je už od augusta účinný. „Kým schému štátnej pomoci neschváli Európska komisia, nemožno odvodovú úľavu zo strany SP vykonať,“ informoval hovorca SP Martin Kontúr.

Zákonu o odklade platieb sociálnych odvodov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Sociálna poisťovňa potravinárom odporúča, aby ešte neupravovali mzdový softvér tak, že budú počítať nižšie odvody. „A aby naďalej odvádzali za svojich zamestnancov odvody v plnej výške tak, ako to bolo pred prvým augustom 2023,“ pokračoval Kontúr.

Pravdepodobne sa zmena do prvej polovice septembra nestihne. Podľa SP by zamestnávatelia zatiaľ nič podnikať nemali. „O všetkom podstatnom, keď sa v tejto záležitosti posunieme ďalej, budeme verejnosť včas informovať,“ dodal Kontúr.

„Ocenili by sme, keby SP kontaktovala jednotlivé potravinárske podniky, ktorých sa to týka. S tým, aby ich vyslovene upozornila na to, že majú povinnosť platiť sociálne odvody až do momentu schválenia štátnej pomoci,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

„SP urobí všetko preto, aby sa tento aktualizačný moment dostal ku všetkým stranám, ktorých sa to týka,“ informoval Kontúr. Je to naozaj na zamyslenie sa našich úradníkov a politikov, do akej miery si vedia prečítať rôzne legislatívne nariadenia, aby reálne, keď sa plánuje nejaká pomoc, aby sa tej pomoci potravinárom aj dostalo,“ podotkla Venhartová.

Potravinári hovoria o „nedomyslenom“ zákone

Potravinári tvrdia, že politici pred voľbami, v snahe rýchlo dostať zákon na stôl, nedomysleli, že treba schváliť aj prechodné obdobie. Počas neho by sa Európska komisia stihla k pomoci vyjadriť. Právnik súhlasí a upozorňuje, že každú štátnu pomoc musí odsúhlasiť Komisia.

„Inak sa vytvára zbytočne právna neistota, podnikatelia nevedia, čo môžu čakať. Takisto sa vytvára tlak aj na štátne orgány,“ skonštatoval advokát TaylorWessing Ján Lazur. O tom, kedy budú môcť potravinári platiť nižšie odvody, ich bude Sociálna poisťovňa včas informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika