Na hlavný obsah

Premiér Ódor vláde predloží návrh na odvolanie prezidenta SIS Aláča

Meno Aláčovho nástupcu zatiaľ premiér nemá.

Premiér Ódor vláde predloží návrh na odvolanie prezidenta SIS Aláča
Na snímke je premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premiér Ľudovít Ódor vystúpil na tlačovej konferencii, v rámci ktorej sa vyjadril k aktuálnej bezpečnostnej a politickej situácii. Ódor oznámil, že vláde predloží uznesenie na odvolanie prezidenta Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

Meno jeho nástupcu zatiaľ Ódor nemá. Pripustil, že tajnú službu by do volieb mohol viesť námestník. Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana neplánuje.

Návrhu na odvolanie Michala Aláča sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

„Zotrvanie Aláča na pozícii by ohrozovalo dobré meno štátnej služby doma aj v zahraničí a podkopávalo by vzájomnú dôveru,“ povedal Ódor. Zdôraznil, že sa nerozhoduje na základe emócií, ale na základe faktov a riadi sa zákonom.

Premiér má informácie, že prebehli nejaké úkony zo strany prezidentky na zbavenie mlčanlivosti Aláča. Prezidentka Zuzana Čaputová už predtým rozhodla o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby riaditeľa SIS.

Ódor si nemyslí, že by momentálne bolo dobré odvolať hlavu polície. Hamran má podľa neho výsledky a ukazuje, že vyšetrovatelia bojujú so zločinom, ktorý na Slovensku bol. „Aký by to bol signál dovnútra? Nekonajte nič, lebo potom sa začne krik, ak naozaj pôjdete na citlivé miesta. Nie je to dobrý signál dovnútra očisty štátu,“ podotkol. Hamrana by odvolal len na základe dôkazov.

Voči Michalovi Aláčovi bolo 17. augusta vznesené obvinenie za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Tlačovú konferenciu premiéra Ľudovíta Ódora si môžete pozrieť tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko