Na hlavný obsah

MHD na celý rok len za jedno euro. Takúto výhodu budú môcť využiť školáci v krajskom meste na východe

Pre ostatných sa ceny nezmenia.

MHD na celý rok len za jedno euro. Takúto výhodu budú môcť využiť školáci v krajskom meste na východe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školáci s trvalým pobytom v Prešove budú môcť do školy cestovať len za jedno euro na celý rok. Radnica tvrdí, že cestovania žiakov, ako verejnú službu, mestský dopravca finančne zvládne. Pre ostatných meniť ceny neplánuje.

Mať dopravnú kartu, trvalý pobyt v Prešove a vek od 6 do 18 rokov – to sú podmienky pre pasažierov v mestskej hromadnej doprave, ktorí od septembra pocestujú takmer zadarmo.

Radnica hovorí – šetrili sme, kde sa dalo. „Elektrická energia sa podarila vysúťažiť za rozumných podmienok, pripravili sme novú súťaž, plus ceny nafty a benzínu sa stabilizovali. Takže všetko toto nám prinieslo pozitívne výsledky,“ priblížil primátor mesta František Oľha.

Cestovaniu za jedno euro v Prešove sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Obyvatelia sa podľa radnice k verejnej doprave vracajú a snahou je mať v meste aj menej áut.

„Aby deti a mládež mohli dochádzať za svojimi krúžkami a športovou činnosťou v rámci mesta Prešov bezplatne verejnou dopravou a aby k tomu nemuseli využívať prepravu osobnými vozidlami,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Cestovanie takmer zadarmo pre školákov je v Prešove testom. „Tie čísla vychádzajú tak, že by sme mali byť spokojní,“ tvrdí primátor.

Po roku radnica situáciu vyhodnotí a ku školákom sa pripoja v októbri už aj seniori vo veku 62 a plus. „Prioritou pre nás vo verejnej doprave je zabezpečiť pre obyvateľov mesta Prešov bezplatnú dopravu,“ avizuje Oľha.

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo rozhodnutie prešovskej radnice kritizuje. „Cestovanie za jedno euro pre dôchodcov sa ešte dá chápať ako odmena za prácu, ktorú urobili pre spoločnosť. Pri študentoch vyvoláva u nich pocit, že služby a veci môžu byť zadarmo. Čo sa týka výpadku tržieb, tie zaplatia všetci obyvatelia zo zvýšených mestských daní,“ uviedlo v stanovisku.

Riaditeľ Inštitútu Ondrej Matej ešte upozorňuje, že všade v Európe, kde je kvalitná verejná doprava, sa za cestovanie platí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny