Na hlavný obsah

Prezidentka k výročiu SNP: Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu a budúcnosť

Udalosti SNP si pripomenuli aj ostatní ústavní činitelia.

Prezidentka k výročiu SNP: Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu a budúcnosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Foto: TASR/Ján Krošlák

Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynulo 79 rokov. Išlo o jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok (29. 8.) ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí. Areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Oslavám 79. výročia SNP sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Andrej Bálint a Alexander Ernest:

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny, ktorú si treba pripomínať. „Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť,“ povedala prezidentka médiám po pietnom akte.

SNP predstavovalo jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60-tisíc slovenských vojakov, 18-tisíc partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády.

Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Tento rok bez prejavov

S prístupom širokej verejnosti a bez prejavov najvyšších ústavných činiteľov sa v utorok v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici uskutočnia oslavy 79. výročia SNP. Tí však s prejavmi vystúpili už počas pondelkového (27. 8.) galavečera v Banskej Bystrici.

„Tohtoročné oslavy budú venované v prvom rade širokej verejnosti – všetkým, ktorí chcú vzdať úctu hrdinom národnooslobodzovacieho boja. Múzeum a ministerstvo obrany preto pristúpili k zmenám v organizácii podujatia,“ uvádzajú k oslavám ich hlavní organizátori.

Ako zdôraznili, na základe množstva atraktívnych sprievodných programov, aktívnej spolupráce mladej generácie, sa múzeu podarila zásadná zmena vnímania štátneho sviatku u domácej i zahraničnej verejnosti.

„Dôkazom toho je zahraničná účasť zástupcov diplomatických misií z viac ako 35 krajín sveta, ktorá prevyšuje účasť jednotlivých národov a národností v SNP,“ dodalo múzeum.

Galéria fotografií z pietneho aktu pri pamätníku SNP v Banskej Bystrici:

Kultúrny program sa začal asi o 11.00 h a vystúpili v ňom folklórny súbor Marína zo Zvolena, kapela Čendeš, Peter Lipa s kapelou a Katarína Koščová s klavírnym sprievodom Daniela Špinera. Oslavy ukončil slávnostný koncert Štátnej opery, ktorý bude spojený s odovzdaním Ceny Múzea SNP na rok 2023.

Návštevníci uvidia statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR. Dozvedia sa o aktivitách Vojenského historického ústavu či športového vojenského klubu Dukla Banská Bystrica. Nebude chýbať ani dobový vojenský tábor či prezentácie klubov vojenskej histórie. Múzeum SNP bude pre návštevníkov sprístupnili bezplatne v čase od 10.00 do 18.00 h.

Počas konania sa osláv SNP platia tak ako každoročne aj teraz v meste pod Urpínom dopravné obmedzenia. Týkajú sa predovšetkým ulíc Cikkerova, Kuzmányho a Kapitulská. Dotknuté miesta riadne označili dopravným značením.

Podľa predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho sú oficiálne oslavy výročia SNP nedôstojné. Kritizoval, že traja najvyšší ústavní činitelia nemali v rámci utorkových osláv pred verejnosťou svoje prejavy.

„Je nesmierne dôležité, aby sa oslavy SNP pripomínali takým spôsobom, ako sa patrí,“ zdôraznil. Ďalej poukázal na hrdinstvo ľudí, ktorí „pred 79 rokmi pochopili, že sa musia zomknúť, nájsť v sebe veľkú odvahu, mnohí uchopiť do ruky zbraň a ísť bojovať za našu slobodu“.

SaS: Sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou

Pri príležitosti výročia strana SaS hovorí, že sloboda a demokracia už v dnešnom svete nie sú samozrejmosťou. Je preto o to dôležitejšie pripomínať si odkaz Slovenského národného povstania.

„Počas SNP sa ukázalo, na ktorú stranu zápasu chce slovenský národ patriť. Pridali sme sa na stranu víťazov a tých, ktorým skutočne záleží na demokratickom a slobodnom ukotvení krajiny,“ uviedol tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba.

Veľká časť ľudí vtedy podľa neho pochopila, že ľudácky režim pod vedením Jozefa Tisa nie je budúcnosťou, ktorú si želajú, a kolaborácia s nacistickým Nemeckom je zločinom.

Hrdinov, ktorí sa chopili zbraní a rozhodli sa bojovať za našu budúcnosť, treba mať podľa tímlídra strany pre bezpečnosť Juraja Krúpu navždy v úcte. Práve oni totiž nasmerovali krajinu k demokracii a slobode.

„Dospeli sme však do bodu, že fašizmus a jeho legitimizácia sa v našej politike hlboko zakorenili. Fašistickí politici sa už cítia rovnocenní s tými demokratickými. Musíme im preto ukázať, že v slušnej spoločnosti miesto nemajú,“ zdôraznil Krúpa.

Slobodu treba chrániť v každom čase, tvrdí OĽANO

Slobodu, demokraciu a ľudskosť treba podľa hnutia OĽANO brániť v každom čase. Obeta padlých hrdinov počas SNP by mala byť záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty.

„V každom čase je dôležité slobodu, demokraciu a predovšetkým ľudskosť brániť. Nie sú samozrejmosťou, ale ich cenu si najviac uvedomíme až vo chvíľach, keď cítime, že ich strácame,“ uviedla líderka kandidátky koalície a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Pred 79 rokmi podľa jej slov boj o slobodu, ľudskú dôstojnosť a rešpekt spojil a postavil do jedného šíku ľudí, ktorí mali dovtedy rôzne názory na riešenie spoločenských otázok.

„Všetkých spojil boj o hodnoty v tej chvíli pre všetkých najdôležitejšie. Boj o slobodný a dôstojný život, boj o vzájomný rešpekt a uznanie,“ zdôraznila.

Obeta padlých hrdinov v SNP by mala byť podľa Igora Matoviča záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty. „V boji za slobodu nemôžeme poľaviť zvlášť teraz, keď sa k moci derie zlo v podobe príslušníkov politickej mafie, ktorá chce občanov pripraviť o právo a spravodlivosť,“ doplnil.

Veronika Remišová zo Za ľudí poukázala na to, že SNP bolo o nezlomnej odvahe a hrdinstve našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť zlu napriek tomu, že boli v menšine. Poukázala na zneužívanie pamiatky povstania niektorými politikmi.

„Odkaz hrdinov SNP je postaviť sa nenávisti, zomknúť sily a brániť hodnoty demokracie a slobody, na ktorých je založená Slovenská republika,“ dodala.

Ochrana demokracie

Nesmieme dopustiť, aby slobodné Slovensko a princípy SNP ukradli extrémistické sily. Uviedla to volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská. Výročie SNP považuje za spomienku na vzdor Slovákov proti zdanlivo nevyhnutnému zlu. „História nám dáva návod, ako sa nevzdať, ako bojovať za slobodu,“ zdôraznila.

Predseda strany Eduard Heger poukázal na to, že si treba pamätať aj na tých, ktorí sa stali obeťami hrôz druhej svetovej vojny a zaplatili za to životom. „Pamätajme na tých, ktorí keď zlo dopadalo na nevinných, nestránili zrak bokom a postavili sa mu,“ podotkol Heger.

Jaroslav Naď hovorí o odkaze SNP pri pokračovaní budovania demokratického štátu. „Je našou morálnou a občianskou povinnosťou ctiť pamiatku tých, ktorí svoje životy položili alebo ohrozili za lepšiu budúcnosť nášho národa,“ doplnil Juraj Šeliga.

KDH zasa zdôrazňuje, že každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme neprišli o demokraciu. „Dnes to síce nemusíme robiť za ceny najvyšších obetí, ale každý deň sa musíme usilovať, aby sme o život v demokracii neprišli,“ zdôraznilo hnutie vo svojom vyjadrení.

Poukázalo tiež na to, že naši predkovia sa pred 79 rokmi hrdinsky postavili zlu a obetovali životy za slobodu. „Pri pohľade na ich hrdinstvo a svedectvo sa nikdy nevzdávajme zápasu o to základné. Sloboda patrí tým, ktorí poznajú jej cenu a chránia ju tam, kde sú,“ podotklo KDH.

Autentický prejav odporu

Podľa predsedu Progresívneho Slovenska (PS) a podpredsedu Európskeho parlamentu Michal Šimečka bolo SNP autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľstva proti čistému zlu a z jeho odkazu možno čerpať aj v súčasnosti.

Povstanie považuje za jednu z najlepších kapitol slovenských dejín. „Aj dnes by sme z týchto dejín mali čerpať. Vzbúrili sme sa proti fašizmu, tomu svetovému aj domácemu, kolaborantskému, a prispeli sme k jeho porážke,“ podotkol.

Slovensko sa podľa jeho slov dokázalo za cenu veľkých obetí postaviť na správnu stranu a napraviť aspoň časť chýb, ktoré vtedajšia politická reprezentácia predtým napáchala. „Ukázali sme, že nikdy nie je neskoro zabojovať o lepšiu budúcnosť,“ uviedol Šimečka.

Pamiatka SNP podľa šéfa progresívcov pripomína, aké sú sloboda, demokracia a dôstojnosť pre všetkých krehké a ako ich treba neustále strážiť a obhajovať. Rovnako si treba pripomínať hrdinstvo účastníkov Povstania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko