Na hlavný obsah

Prípady žltačky na východe SR stále rastú, najnovšie sa vyskytuje u dospelých

Protiepidemické opatrenia vykonávajú denne a priebežne.

Prípady žltačky na východe SR stále rastú, najnovšie sa vyskytuje u dospelých
Na snímke prístroj na dezinfekciu rúk. Foto: TASR/Roman Hanc

Celkovo 29 prípadov žltačky typu A (VHA) evidujú k strede (23. 8.) hygienici vo Veľkých Kapušanoch v okrese Michalovce. Začiatkom augusta sa potvrdilo osem prípadov tohto vírusového ochorenia.

„Nové prípady sa vyskytujú u dospelej populácie sporadicky roztrúsene v meste. Protiepidemické opatrenia vykonávame denne a priebežne,“ uviedla pre TASR regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Janka Stašková.

V súvislosti s blížiacim sa začiatkom školského roka plánujú písomne upozorniť zriaďovateľov škôl, aby organizačno-technickými opatreniami prispôsobili školské zariadenia aktuálnej epidemiologickej situácii.

Dodržiavanie hygienických štandardov

Hygienici zdôrazňujú dodržiavanie hygienických štandardov, hlavne správne umývanie rúk a čo najrýchlejšie absolvovanie lekárskeho vyšetrenia s cieľom vylúčenia VHA a následného očkovania proti ochoreniu. RÚVZ pripravil tiež edukačný leták, ktorý bol distribuovaný mestu, lekárom a obchodným reťazcom.

Mesto na svojej webstránke aktuálne informuje o zrušení podujatia Lečofestival 2023. RÚVZ v Michalovciach z dôvodu zvýšeného výskytu ochorenia na VHA nariadil mestu zákaz organizovať hromadné podujatia.

„Ide o rozhodnutie, ktoré sa vydalo v záujme ochrany zdravia ľudí, a mesto Veľké Kapušany ako hlavný organizátor podujatia Lečofestival 2023 ho v plnej miere rešpektuje,“ uvádza radnica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny