Na hlavný obsah

Rusko presúva elitné jednotky do miest ukrajinskej protiofenzívy, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny

Presúva ich do Záporožskej oblasti.

Rusko presúva elitné jednotky do miest ukrajinskej protiofenzívy, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny
Stavbár prechádza zničenou budovou na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská armáda presúva elitné jednotky do ukrajinskej Záporožskej oblasti, aby zabránila prelomu svojich obraných línií. Najnovšie posilnila ruskú obranu na juhu Ukrajiny 76. gardová výsadková divízia. Uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

„Ruské vojenské velenie naďalej vyčerpáva relatívne elitné ruské výsadkové jednotky tým, že ich nasadzuje na obranu zraniteľných pozícií proti ukrajinskej protiofenzíve,“ uviedli americkí analytici. Podľa nich kvalita týchto jednotiek pravdepodobne degraduje vplyvom „vysokého operačného tempa“ a veľmi pravdepodobne obmedzí schopnosť ruskej armády obnoviť akékoľvek útočné operácie.

Satelitné zábery podľa amerických analytikov naznačujú, že ruské vojenské velenie nasadilo časti 76. divízie výsadkových vojsk (VDV) na posilnenie ruských pozícií pri obci Robotne. Táto jednotka dovtedy pôsobila v oblasti Kreminny v Luhanskej oblasti. Už skôr bola z Chersonskej oblasti do priestoru ukrajinskej protiofenzívy v Záporožskej oblasti presunutá 7. gardová horská divízia VDV.

Ukrajinské vedenie oficiálne potvrdilo oslobodenie Robotine v pondelok (28. 8.). Podľa Kyjeva sa v okolí tejto obce ukrajinským vojakom podarilo v uplynulých dňoch preniknúť prvou líniou ruskej obrany a sú „na pokraji“ celkového prelomu frontu.

ISW predtým uviedol, že panujú nejasnosti ohľadom schopnosti Moskvy kompenzovať straty ľudí aj techniky. Upozornil, že na juhu Ukrajiny chýbajú čerstvé ruské sily, ktoré doteraz neboli nasadené do bojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet